Roladki wołowe pachnące jałowcem

Roladki wołowe pachnące jałowcem

Oto przepis na nietypowe wołowe roladki  – może trochę pracochłonny (jak to z wołowiną – musi być miękka) – ale warto. Spróbujcie.

Składniki:

4 płaty mięsa wołowego na roladki,

1marchewka,

duża cebula,

śliwki suszone bez pestek,

cienkie pętko kiełbasy jałowcowej

musztarda lub krem gorczycowy

Sposób przygotowania:

Plastry mięsa należy dobrze rozbić na cienkie płaty. Posolić i obsypać pieprzem z obu stron. Z jednej strony posmarować mięso jedną łyżeczką musztardy bądź kremu gorczycowego z miodem. Cebulę obrać, przekroić na połowę następnie odkroić 4 plasterki. Marchewkę obrać i ugotować na pół miękko, ostudzić. Kiełbasę obrać z jelita, odkroić z całości ok 10 cm i przekroić wzdłuż na 4 części.

Na przygotowany plaster mięsa ułożyć: plasterek cebuli, 2-3 suszone śliwki, 1/4 kiełbaski, 1/4 marchewki.

Zawinąć mięso tworząc roladkę. Przebić wykałaczkami lub obwinąć nicią.

Na silnie rozgrzany tłuszcz (smalec lub olej) kłaść roladki tak aby koniec zawiniętego brzegu mięsa najpierw został obsmażony. Roladki smażyć w ten sposób aby z wszystkich stron były przyrumienione (ok 1/2 h). Po pół godzinie podlać wodą wkładając do garnka także 2 duże liście laurowe oraz 4 ziarna jałowca (lekko rozgniecione). Dusić do miękkości ok 40 minut, podlewając w razie potrzeby wodą. Pod koniec duszenia (ok 10min) dodać pokrojoną na pióra cebulę. Roladki podawać gorące z ziemniakami i surówką.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (146 głosów, średnia: 4,62 z 5)
zapisuję głos...