Rolada rumiankowo-miętowa z serkiem Bieluch

Rolada rumiankowo-miętowa z serkiem Bieluch

Autorką przepisu jest Agnieszka Filiks – szefowa kuchni restauracji Siwy Dym i jednocześnie Ambasadora Kulinarna Bielucha

 

Składniki na danie – Rolada rumiankowo-miętowa z serkiem Bieluch:

– 2 serki naturalne Bieluch

kilka listków rumianku

– kilka listków mięty

– kilka kwiatów zioła ogórecznika

– 1 mango

– 100g selera naciowego

– 100g pestek słonecznika

– 1 opakowanie chleba tostowego razowego bez skórki

– pieprz, sól

 

Wykonanie:

  1. Serki naturalne Bieluch przekładamy do miski.
  2. Listki mięty i rumianku drobno kroimy.
  3. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni
  4. Selera i mango pokroić w drobną kostkę
  5. Wszystkie przygotowane składniki łączymy z serkiem Bieluch, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną suszonego rumianku dla wzmocnienia smaku i zapachu.
  6. Blaszkę w kształcie rolady wykładamy folią spożywczą na której układamy blat chlebowy i smarujemy przygotowanym farszem serowym.
  7. Farsz przykrywamy drugim blatem i schładzamy, by rolada się dobrze kroiła.
  8. Podajemy na talerzu pokrojoną i udekorowaną listkami mięty i kwiatami ogórecznika.

Smacznego!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (144 głosów, średnia: 4,17 z 5)
zapisuję głos...