Rolada rumiankowo-miętowa z serkiem Bieluch
Autorką przepisu jest Agnieszka Filiks – szefowa kuchni restauracji Siwy Dym i jednocześnie Ambasadora Kulinarna Bielucha
Składniki na danie – Rolada rumiankowo-miętowa z serkiem Bieluch:
– 2 serki naturalne Bieluch
– kilka listków rumianku
– kilka listków mięty
– kilka kwiatów zioła ogórecznika
– 1 mango
– 100g selera naciowego
– 100g pestek słonecznika
– 1 opakowanie chleba tostowego razowego bez skórki
– pieprz, sól
Wykonanie:
- Serki naturalne Bieluch przekładamy do miski.
- Listki mięty i rumianku drobno kroimy.
- Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni
- Selera i mango pokroić w drobną kostkę
- Wszystkie przygotowane składniki łączymy z serkiem Bieluch, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną suszonego rumianku dla wzmocnienia smaku i zapachu.
- Blaszkę w kształcie rolady wykładamy folią spożywczą na której układamy blat chlebowy i smarujemy przygotowanym farszem serowym.
- Farsz przykrywamy drugim blatem i schładzamy, by rolada się dobrze kroiła.
- Podajemy na talerzu pokrojoną i udekorowaną listkami mięty i kwiatami ogórecznika.
Smacznego!