Wegetariańska przystawka: Rolada marchewkowa z ziołowym serkiem

Rolada-marchewkowa-z-ziołowym-serkiem

Składniki na danie: Rolada marchewkowa z ziołowym serkiem

  • 450 g startej marchewki
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka kminku w proszku
  • 6 jajek (żółtko i białko odzielnie)
  • 200g kremowego serka
  • Duża garść posiekanego szczypiorku
  • Duża garść posiekanej pietruszki
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Rozpuść masło na patelni, dodaj do niego kminek i marchewkę. Gotuj przez 5 minut, a następnie dodaj sól i pieprz i odstaw z ognia. Wmieszaj żółtka i pozostaw do ostygnięcia.

Ubij białka na sztywno i wymieszaj delikatnie z przygotowaną marchewką (łyżka po łyżce). Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce wyłóż masę i rozprowadź równomiernie. Piecz w 200°C przez 15-20 minut do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu przełóż wszystko, wraz z papierem do pieczenia, na ściereczkę kuchenną i przykryj do wystygnięcia.

Serek wymieszaj ze świeżymi ziołami (jeżeli wydaje się za gęsty, łyżka mleka rozwiąże ten problem). Serek rozprowadź równomiernie na przygotowanej wcześniej marchewce i zwiń zaczynając od krótszej strony.

Przełóż na talerz i pokrój. Gotowe!

Przepis pochodzi z programu „Luke Nguyen w Zjednoczonym Królestwie” emitowanego na Polsat Food Network o godzinie 17:00.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (175 głosów, średnia: 4,61 z 5)
zapisuję głos...