Wegetariańska przystawka: Rolada marchewkowa z ziołowym serkiem
Składniki na danie: Rolada marchewkowa z ziołowym serkiem
- 450 g startej marchewki
- 50 g masła
- 1 łyżeczka kminku w proszku
- 6 jajek (żółtko i białko odzielnie)
- 200g kremowego serka
- Duża garść posiekanego szczypiorku
- Duża garść posiekanej pietruszki
- Sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Rozpuść masło na patelni, dodaj do niego kminek i marchewkę. Gotuj przez 5 minut, a następnie dodaj sól i pieprz i odstaw z ognia. Wmieszaj żółtka i pozostaw do ostygnięcia.
Ubij białka na sztywno i wymieszaj delikatnie z przygotowaną marchewką (łyżka po łyżce). Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce wyłóż masę i rozprowadź równomiernie. Piecz w 200°C przez 15-20 minut do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu przełóż wszystko, wraz z papierem do pieczenia, na ściereczkę kuchenną i przykryj do wystygnięcia.
Serek wymieszaj ze świeżymi ziołami (jeżeli wydaje się za gęsty, łyżka mleka rozwiąże ten problem). Serek rozprowadź równomiernie na przygotowanej wcześniej marchewce i zwiń zaczynając od krótszej strony.
Przełóż na talerz i pokrój. Gotowe!
Przepis pochodzi z programu „Luke Nguyen w Zjednoczonym Królestwie” emitowanego na Polsat Food Network o godzinie 17:00.