Rokitnik – sprawdzi się w kuchni i pielęgnacji
Rokitnik zwyczajny to nasz polski super food. Ma wyjątkowe właściwości odżywcze i zdrowotne. Pomocny jest również w pielęgnacji ciała oraz włosów. Zawiera sporą dawkę witaminy C, leczy i odmładza. Co jeszcze warto o nim wiedzieć?
Zobacz także: Pachnące olejki z kwiatów – prezentujemy najlepsze i podajemy przepisy na domowe mikstury
Rokitnik zwyczajny – złoto Syberii
Mieszkańcy Syberii często żartują, że gdyby mogli, zamieszkaliby w soczystym owocu. Niestety są zbyt wysocy, więc muszą im wystarczyć przetwory z drogocennej rośliny – oleje, konfitury i nalewki. Dobrze zdaję sobie sprawę z tego, że pomarańczowe koraliki mają leczniczą oraz pielęgnacyjną moc. Owoce rokitnika są bowiem prawdziwą bombą witamin, minerałów i dobrych substancji. Przekonajcie się sami!
Roślina ma bardzo duże ilości flawonoidów oraz karotenoidów, które wykazują właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne i antywirusowe. Rokitnik zapobiega odkładaniu się cholesterolu i wzmacnia naczynia krwionośne. Wspomaga leczenie wrzodów, wiąże toksyczne pierwiastki i pobudza organizm do ich wydalania. Pomaga uniknąć chorób nowotworowych. Owoce rośliny są bogate w niezbędne witaminy, nienasycone kwasy tłuszczowe, minerały i pektyny.
Roślina zajmuje 2 pozycję na liście owoców, które posiadają najwięcej witaminy C. Jest też źródłem witamin E, K i B. Witamina C współdziała w procesach antynowotworowych, zwiększa odporność organizmu i przyspiesza gojenie się ran. Natomiast witamina E dba o skórę, odmładza oraz bierze aktywny udział w zapobieganiu chorobie wieńcowej. Nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w rokitniku regenerują skórę, poprawiają trawienie, zapobiegają nowotworom i dbają o serce.
Cenne minerały w owocach korzystnie wpływają na procesy przyswajania witamin i innych składników odżywczych. Wzmacniają tkanki oraz zapobiegają anemii. Pektyny natomiast znakomicie oczyszczają krew. Dzięki temu roślina przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu i można ją stosować w profilaktyce miażdżycy.
Owoce rokitnika w kuchni
Roślina to prawdziwa bomba cennych składników, dlatego warto ją uwzględnić w codziennym menu. Owoce w smaku przypominają ananasa, są dosyć kwaśne. Sprawdzą się w dżemach, powidłach, wypiekach i syropach. Rokitnik jest też doskonały jako herbata lub dodatek do naleśników. Świetnie nadaje się do przetworów! Witamina C zawarta w jego owocach jest bardzo trwała, gdyż prawie nie rozkłada się w procesie przetwarzania i przechowywania.
Rokitnik może być smacznym, odżywczym dodatkiem w postaci musu, soku czy sosu. Można dodać jego owoce do porannej owsianki. Z rośliny robi się także nalewki i wina. Dobrze komponuje się on również z serami oraz mięsem. Olej rokitnikowi będzie natomiast zdrowym uzupełnieniem sałatki.
Złoto Syberii w pielęgnacji
W pielęgnacji wykorzystuje się olej pozyskiwany z owoców rokitnika. Zawiera on dużą ilość antyoksydantów, które chronią organizm przed starzeniem. Bursztynowy płyn przyspiesza regenerację naskórka, redukuje blizny i rany, działa przeciwzmarszczkowo. Regularne stosowanie oleju zapewnia młody wygląd cery. Produkt leczy objawy trądziku i innych chorób skóry.
Olej poleca się osobom o cerze dojrzałej, zniszczonej, przesuszonej, wymagającej regeneracji. Produkt znacznie poprawia koloryt skóry. Nadaje cerze złocisty odcień i zmniejsza przebarwienia.
Olej z rokitnika idealnie nadaje się również do pielęgnacji skóry głowy oraz włosów. Wcieranie go pomaga pozbyć się łupieżu i unormować wydzielanie łoju. Ma dobry wpływ na cebulki włosów, odżywia je, chroni. Pasma dzięki niemu są zdrowe, mocne i błyszczące. Olej regeneruje je, odżywia, zapobiega ich wypadaniu.
Esencję z rokitnika można stosować w postaci roztworu z wodą (ze względu na intensywną barwę) lub jako dodatek do kremów czy odżywek.