Ważne! Rok szkolny rozpocznij śniadaniem
Rozpoczynający się rok szkolny to wyzwanie nie tylko dla dzieci, ale także dla rodziców. Chociaż już w ubiegłym roku przygotowano projekt o wycofaniu niezdrowej żywności ze sklepików szkolnych, to na razie ustawa nie weszła w życie. W szkole nadal będzie można kupić jedzenie zawierające syntetyczne barwniki, tłuszcze oraz zbyt wiele cukru i wzmacniaczy smaku. Łatwy dostęp do niezdrowej żywności, jest szczególnie niepokojący w kontekście pogłębiającego się, z roku na rok, problemu nadwagi wśród dzieci. Dlatego to rodzice powinni troszczyć się o dietę najmłodszych i uczyć je prawidłowych nawyków żywieniowych. Podpowiadamy, jak zachęcić dziecko do zjedzenia pierwszego śniadania i zabrania kanapki do szkoły.
Rodzice często zapominają, że ich pociechy przejmują od nich rozmaite nawyki, również żywieniowe. Dlatego już od najmłodszych lat najlepiej pokazywać dzieciom, jakie produkty są zdrowe, a których powinny unikać. Domowa edukacja z pewnością zaowocuje dokonywaniem przez dzieci świadomych wyborów.
Dlaczego śniadanie jest ważne?
Pierwsze śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dlatego powinniśmy podawać go dziecku z rana, przed wyjściem, do szkoły. To bardzo istotne, ponieważ po wielu godzinach snu, konieczne jest uzupełnienie niedoborów energii. Niestety rano często jesteśmy zabiegani, zaspani i w konsekwencji zamiast pełnowartościowego śniadania, dajemy dziecku pieniądze na zakupy w sklepiku szkolnym. Wraz z początkiem roku szkolnego warto zmienić to przyzwyczajenie i wprowadzić rytuał codziennego jedzenia porannego posiłku.
Kwestię jego skomponowania przemyślmy odpowiednio wcześniej, aby następnego dnia ze wszystkim zdążyć. – Pamiętajmy, że dobrze zbilansowane śniadanie, zawierające węglowodany złożone, wapń i białko, zaspokaja ok. 20% dziennego zapotrzebowania na energię. Na talerzu powinny się znaleźć różnorodne wyroby: pełnoziarniste pieczywo z serem lub wędliną, a także dodatki w postaci owoców i warzyw. Tak skomponowane będzie zastrzykiem energii na całe przedpołudnie, zyskamy też lepszą pamięć i koncentrację. Poza tym wspólny posiłek odgrywa ważną rolę w życiu rodziny – jedzenie w miłej, spokojnej atmosferze sprzyja umacnianiu pozytywnych relacji między bliskimi – mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach, produkującej sery żółte. – Jeśli sięgniemy po pokrojone już wyroby, np. sery żółte w plasterkach, przygotowanie śniadania zajmie naprawdę niewiele czasu. Praktyczne opakowanie typu „otwórz-zamknij” można wielokrotnie otwierać, przy czym produkt nie traci świeżości – wyjaśnia Ewa Polińska.
Dobry pomysł na pierwsze i drugie śniadanie
Nie wszystkie dzieci lubią jeść z samego rana. Dlatego, aby zachęcić malucha do jedzenia, przygotujmy kreatywne kanapki. – Warto zainspirować się pomysłami Marka Northeasta – taty z Wielkiej Brytanii, którego dzieci nie chciały jeść przygotowanych przez niego posiłków. Pewnego dnia Mark wpadł na sprytny pomysł i zaserwował im kanapki przypominające postacie z bajek. W ten sposób udało mu się włączyć do ich menu więcej warzyw. Jego pociechy tak polubiły kolorowe kanapki, że same dopominały się o więcej. Kiedy Mark podzielił się tym pomysłem w internecie, odniósł ogromny sukces i dziś projekt znany jest pod hasłem „Funky lunch”. Sami też możemy przygotować takie pomysłowe kanapki, przypominające zabawne postacie z kreskówek i śmieszne zwierzątka. Aby osiągnąć podobne efekty, wystarczy kilka plasterków sera żółtego, chuda wędlina i warzywa.Produkty można uformować w różne kształty i ozdobić warzywami.Taka forma z pewnością zaciekawi dziecko i sprawi, że posiłek będzie dużo chętniej jedzony. Przed wyjściem dziecka do szkoły, zadbajmy, by zabrało ze sobą drugie śniadanie. Pełnowartościową kanapkę można umieścić w kolorowym, hermetycznym pojemniku, który nie otworzy się w plecaku – dodaje Ewa Polińska.
Niedobór białka a gorsze wyniki w nauce
Kiedy dziecko łatwo się denerwuje, a w szkole ma słabe oceny, przyczyną może być niedobór białka. Jego właściwa ilość odpowiada za koncentrację oraz wpływa na wzrost i rozwój organizmu. – Białko to podstawowy budulec organizmu człowieka, a zawarte w nim aminokwasy wchodzą w skład każdej komórki naszego ciała. Bogatym źródłem białka, którego nasz organizm nie umie sam wytwarzać, jest żółty ser. Stanowi on dobrą alternatywę dla osób nie lubiących lub nie jedzących mięsa. Dzięki zawartości fosforanu, witaminy D i A oraz witamin z grupy B, pozytywnie wpływa na nasz organizm. Szczególnie ważną rolę odgrywa w diecie dzieci i młodzieży, która znajduje się w fazie rozwoju. Ponadto ser z naszej oferty zawiera stosunkowo małą ilość soli – mówi Ewa Polińska.
Regularne jedzenie śniadań niesie za sobą wiele korzyści zdrowotnych. Ponadto osoby, które spożywają poranne posiłki, o wiele rzadziej sięgają po kaloryczne przekąski, a to sprzyja utrzymaniu szczupłej sylwetki.
Nasz pomysł na kreatywne kanapki:
Przygotuj:
- żółty ser Edamski MSM Mońki,
- masełko
- rzodkiewkę
- pomidorki
- jajka na twardo
- oliwki
- świeżą pietruszkę, bazylię i szczypiorek
Całość możesz ułożyć jak na załączonym zdjęciu. Miłej zabawy!