Przepis na: Rogaliki z bakaliami
Składniki na danie – Rogaliki z bakaliami:
2 czubate szklanki mąki
250 g masła
opakowanie naturalnego serka homogenizowanego (150g)
Nadzienie:
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
2 łyżki płatków migdałowych
2 łyżki konfitury pomarańczowej
1 łyżeczka cynamonu Kamis
1 ziarenko kardamonu Kamis
jajko do posmarowania
mak
Przygotowanie:
Zmiksować składniki nadzienia. Z mąki, masła i serka wyrobić ciasto. Dla ułatwienia masło można zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wtedy cały proces zagniatania jest dużo szybszy. Ciasto jest od razu gotowe do użycia, nie trzeba go schładzać. Należy podzielić je na 6 części. Każdą część rozwałkować na placek grubości takiej jak na pierogi i podzielić na osiem części. Na szerszym końcu ułożyć pół łyżeczki nadzienia i zawinąć, formując rogalik. Gotowe rogaliki ułożyć na blaszce, posmarować jajkiem, posypać makiem i wstawić do pikarnika nagrzanego do 190 st.C na 30-35 minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika.