Rogal świętomarciński – ile ma kalorii i jak go przygotować samodzielnie?
Nie ma chyba drugiego tak słodkiego symbolu miasta jak rogal świętomarciński, który jest wizytówką Poznania. To słodki poczęstunek, który kojarzy się z 11 listopada. To nieodłączny element obchodów dnia św. Marcina, które przypadają właśnie na ten dzień. Z czego są zrobione te prawdziwe rogale, ile mają kcal i jak je przygotować? Spieszymy z odpowiedzią!
Skąd wzięła się tradycja rogali świętomarcińskich?
Tradycja rogali świętomarcińskich sięga połowy XIX wieku. Narodziła się właśnie w Poznaniu. Związana z nią jest legenda, według której proboszcz poznańskiej parafii św. Marcina prosił wiernych, by tak, jak patron parafii, podarowali coś biednym. Cukiernik, który był wtedy na mszy, przygotował na odpust parafii rogale w kształcie podkowy, którą według legendy miał zgubić koń patrona. Bogatsi parafianie kupowali rogale, podczas gdy biedniejsi otrzymywali je za darmo. Inicjatywa była podejmowana przez lata, aż stała się tradycją.
Prawdziwy rogal świętomarciński – co to znaczy?
Ciekawostką jest fakt, że rogale świętomarcińskie są produktami wpisanymi do rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych w Unii Europejskiej. Mają określoną recepturę. Ich waga maksymalnie powinna wynosić 250 gramów, a kaloryczność – 850 kcal, a nawet 1200 kcal.
Rogal Świętomarciński – przepis
Składniki na ciasto:
- 50 g drożdży
- szklanka mleka
- 6 jajek
- 2 łyżki cukru
- 1 kg mąki
- ½ kostki roztopionego masła
Nadzienie
- 100 g maku
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g migdałów
- 1½ szklanki cukru pudru
- 1 laska wanilii
- 1 łyżka śmietany
Dekoracja
- lukier z cukru pudru i cytryny
- grubo pokrojone orzechy włoskie
Sposób przygotowania:
- Drożdże rozpuść w niewielkiej ilości mleka.
- Jajka utrzyj z cukrem i połącz ze stopionym mlekiem. Dodawaj stopniowo mąkę, mleko oraz przygotowane wcześniej drożdże.
- Ciasto wyrabiaj do momentu, gdy zaczną pokazywać się pęcherzyki powietrza. Odstaw je w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia.Zaparz mlekiem migdały, orzechy i mak. Ucieraj z cukrem i śmietaną aż do uzyskania gęstej masy. Dodaj wanilię.
- Gdy wyrośnie ciasto, rozwałkuj je i pokrój na kwadraty.
- Na każdy osobny kwadrat nałóż porcję przygotowanej wcześniej masy i uformuj rogaliki.
- Pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
- Piecz aż do uzyskania złotego koloru. Udekoruj rogale lukrem i orzechami włoskimi.