Rodzaje miodów a zdrowie – krótki przewodnik po uzdrawiających pszczelich eliksirach

Miód należy do najstarszych i najbardziej poważanych naturalnych leków. Cieszy się on powodzeniem w naszej kuchni i domowych apteczkach przez cały rok, ale największe wzięcie ma w okresie jesienno-zimowych przeziębień i stanów osłabienia. Nic dziwnego – dzięki antybakteryjnym enzymom służy nam za organiczny antybiotyk. Niezawodny i pyszny, powinien mieć honorowe miejsce w każdym domu. Tylko na jaki jego rodzaj się zdecydować?

Jeśli czasem zastanawia Cię zależność: rodzaje miodów a zdrowie, nasz krótki poradnik rozwieje Twoje wątpliwości! Podpowiadamy, jakie działanie, ma miód lipowy, spadziowy, gryczany, akacjowy, faceliowy i manuka, byś mogła dobrać najbardziej optymalny jego rodzaj do indywidualnych potrzeb. O rzepakowym zrobiliśmy osobny artykuł. Zapraszamy do zapoznania się z magią słodkich, pszczelich eliksirów!

rodzaje miodów a zdrowie

źródło: www.pixabay.com

Rodzaje miodów a zdrowie – krótki przewodnik po uzdrawiających pszczelich eliksirach

 

Miód lipowy

Rodzaje miodów a zdrowie

www.pixabay.com

Uważany za jeden z najszlachetniejszych miodów. Jest trudny do pozyskania ze względu na ograniczoną ilość lipowych skupisk. Ma działanie uspokajające, dzięki czemu pozwala szybko zasnąć. Równie dobrze wpływa również na koncentrację. Zaleca się go także przy wszelkiego rodzaju przeziębieniach czy grypie. Działa bowiem napotnie, wykrztuśnie, antyseptycznie, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Ponadto jest delikatnie moczopędny, dzięki czemu pomaga obniżyć ciśnienie krwi i wspiera osoby z chorobami układu krążenia. Wspiera kuracje nakierowane na terapię reumatyzmu.

 

Miód spadziowy

Rodzaje miodów a zdrowie

www.pixabay.com

Miód spadziowy pszczoły produkują z organicznej wydzieliny mszyc i czerwi, produkowanej z soku wybranych drzew iglastych bądź liściastych. Ma on szerokie zastosowanie lecznicze, gdyż stanowi prawdziwą skarbnicę dobroczynnych składników, takich jak potas, żelazo, magnez, fosfor, sód, wapń czy mangan, a także witaminy: A, B2, B6, C, K i PP. Działa antyspetycznie, przeciwzapalnie i wykrztuśnie. Wspiera leczenie chorób dróg oddechowych, reumatyzmu, schorzeń układu krążenia i nerwicy. Do pewnego stopnia niweluje szkodliwe skutki stosowania używek, takich jak palenie tytoniu, picie alkoholu, kawy czy herbaty.

 

Miód akacjowy

Rodzaje miodów a zdrowie

www.pixabay.com

Ten rodzaj miodu najdłużej zachowuje płynną postać, przez co jest chętnie wybierany do przyrządzania dań z miodowymi sosami, ale także do słodzenia. Jego spożywanie zaleca się przede wszystkim w stanach osłabienia organizmu, wynikającego z przemęczenia, stresu czy infekcji. Sprawdzi się również przy przeziębieniach i stanach zapalnych dróg oddechowych, dysfunkcji nerek i układu moczowego. Pomoże przy silnym kaszlu oraz zaburzeniach funkcjonowania układu pokarmowego (szczególnie w chorobach żołądka i jelit, nadkwasocie czy zgadze). Warto dodać, że medycyna ludowa ceni go także za zwalczanie bakteryjnych zakażeń skóry, wywołanych przez gronkowce lub paciorkowce. 

 

Miód gryczany

miód

www.pixabay.com

Miód gryczany wyróżnia ciemna barwa przypominająca mocną herbatę i stosunkowo ostry – słodki, a zarazem lekko piekący smak. Zaleca się go spożywać głównie przy chorobach z układem krążenia, problemach z żyłami i sercem. Wspaniale wzmacnia jednak także kości, leczy schorzenia skóry, poprawia wzrok, słuch i pamięć. Spożywany regularnie, podniesie odporność i wywinduje samopoczucie na wysoki poziom. To ten miód najlepiej zastosować przy produkcji domowych kosmetyków, miodowaniu włosów czy twarzy.

 

Miód manuka

Rodzaje miodów a zdrowie

www.pixabay.com

Miód Manuka pochodzi z Nowej Zelandii. Pszczelarze przypisują mu unikalne właściwości, a nawet nazywają najzdrowszym na świecie. Uważa się, że pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego, regulując florę bakteryjną jelit. Leczy wrzody żołądka, refluks i wspiera terapię zespołu jelita drażliwego. Co więcej, posiada silne działanie przeciwbakteryjne. Łagodzi stany zapalne błon śluzowych, leczy schorzenia zatok, nosa i gardła. Oprócz tego wspomaga kuracje przeciwtrądzikowe i wspomaga gojenie się ran. W tym ostatnim przypadku zaleca się smarować nim zainfekowane miejsca 2-3 razy dziennie i zakrywać opatrunkiem.

 

Miód faceliowy

www.pixabay.com

Ten rodzaj miodu produkowany jest z facelii (w Polsce z błękitnej odmiany, nazywanej królową miododajnych roślin). Charakteryzuje się bardzo delikatnym smakiem i subtelnym, kwiatowym zapachem. Niweluje toksyczne działanie alkoholu, nikotyny, kawy i herbaty. Posiada także szereg właściwości leczniczych, wśród których najczęściej wymienia się zdolność do obniżania ciśnienia, leczenie astmy oskrzelowej, profilaktyka chorób górnych dróg oddechowych, działanie osłonowe na wątrobę. Największe korzyści przynosi nam w związku z kurowaniem układu pokarmowego (wrzodów żołądka i dwunastnicy, nieżytu, problemów z woreczkiem żółciowym czy trzustką) oraz układu krążenia. Jego spożywanie zaleca się również po dużym wysiłku – zarówno fizycznym, jak i intelektualnym.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (39 głosów, średnia: 4,87 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. macierzanka  24 września 2019 16:14

    Ja najczęściej kupuję lipowy,albo spadziowy .

    Odpowiedz
  2. malinowaja  24 września 2019 16:28

    Miód lipowy najlepszy 🙂 Uwielbiam miody takie lejące się,że aż po palcach leci 😀 Już dawno nie jadłam takiego od mojego dziadka i nie zjem niestety 🙁 Swój miód najlepszy !

    Odpowiedz
  3. darwenka  28 września 2019 13:56

    Miód Manuka jest bardzo dobry 🙂 Warto spożywać wszystkie rodzaje miodów dla zdrowia.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany