Rodzaje miodów i ich właściwości zdrowotne. Krótki przewodnik po uzdrawiających pszczelich eliksirach
Spis treści:
Jeśli czasem zastanawia Cię zależność: rodzaje miodów i ich właściwości zdrowotne, nasz krótki poradnik rozwieje Twoje wątpliwości! Podpowiadamy, jakie działanie, ma miód lipowy, spadziowy, gryczany, akacjowy, faceliowy i manuka, byś mogła dobrać najbardziej optymalny jego rodzaj do indywidualnych potrzeb. O rzepakowym zrobiliśmy osobny artykuł. Zapraszamy do zapoznania się z magią słodkich, pszczelich eliksirów!
Rodzaje miodów i ich właściwości zdrowotne – krótki przewodnik po uzdrawiających pszczelich eliksirach
1. Miód lipowy – właściwości zdrowotne
Uważany za jeden z najszlachetniejszych miodów. Jest trudny do pozyskania ze względu na ograniczoną ilość lipowych skupisk. Ma działanie uspokajające, dzięki czemu pozwala szybko zasnąć. Równie dobrze wpływa również na koncentrację. Zaleca się go także przy wszelkiego rodzaju przeziębieniach czy grypie. Działa bowiem napotnie, wykrztuśnie, antyseptycznie, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Ponadto jest delikatnie moczopędny, dzięki czemu pomaga obniżyć ciśnienie krwi i wspiera osoby z chorobami układu krążenia. Wspiera kuracje nakierowane na terapię reumatyzmu.
2. Miód spadziowy – właściwości zdrowotne
Miód spadziowy pszczoły produkują z organicznej wydzieliny mszyc i czerwi, produkowanej z soku wybranych drzew iglastych bądź liściastych. Ma on szerokie zastosowanie lecznicze, gdyż stanowi prawdziwą skarbnicę dobroczynnych składników, takich jak potas, żelazo, magnez, fosfor, sód, wapń czy mangan, a także witaminy: A, B2, B6, C, K i PP. Działa antyspetycznie, przeciwzapalnie i wykrztuśnie. Wspiera leczenie chorób dróg oddechowych, reumatyzmu, schorzeń układu krążenia i nerwicy. Do pewnego stopnia niweluje szkodliwe skutki stosowania używek, takich jak palenie tytoniu, picie alkoholu, kawy czy herbaty.
3. Miód akacjowy – właściwości zdrowotne
Ten rodzaj miodu najdłużej zachowuje płynną postać, przez co jest chętnie wybierany do przyrządzania dań z miodowymi sosami, ale także do słodzenia. Jego spożywanie zaleca się przede wszystkim w stanach osłabienia organizmu, wynikającego z przemęczenia, stresu czy infekcji. Sprawdzi się również przy przeziębieniach i stanach zapalnych dróg oddechowych, dysfunkcji nerek i układu moczowego. Pomoże przy silnym kaszlu oraz zaburzeniach funkcjonowania układu pokarmowego (szczególnie w chorobach żołądka i jelit, nadkwasocie czy zgadze). Warto dodać, że medycyna ludowa ceni go także za zwalczanie bakteryjnych zakażeń skóry, wywołanych przez gronkowce lub paciorkowce.
4. Miód gryczany – właściwości zdrowotne
Miód gryczany wyróżnia ciemna barwa przypominająca mocną herbatę i stosunkowo ostry – słodki, a zarazem lekko piekący smak. Zaleca się go spożywać głównie przy chorobach z układem krążenia, problemach z żyłami i sercem. Wspaniale wzmacnia jednak także kości, leczy schorzenia skóry, poprawia wzrok, słuch i pamięć. Spożywany regularnie, podniesie odporność i wywinduje samopoczucie na wysoki poziom. To ten miód najlepiej zastosować przy produkcji domowych kosmetyków, miodowaniu włosów czy twarzy.
5. Miód manuka – właściwości zdrowotne
Miód Manuka pochodzi z Nowej Zelandii. Pszczelarze przypisują mu unikalne właściwości, a nawet nazywają najzdrowszym na świecie. Uważa się, że pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego, regulując florę bakteryjną jelit. Leczy wrzody żołądka, refluks i wspiera terapię zespołu jelita drażliwego. Co więcej, posiada silne działanie przeciwbakteryjne. Łagodzi stany zapalne błon śluzowych, leczy schorzenia zatok, nosa i gardła. Oprócz tego wspomaga kuracje przeciwtrądzikowe i wspomaga gojenie się ran. W tym ostatnim przypadku zaleca się smarować nim zainfekowane miejsca 2-3 razy dziennie i zakrywać opatrunkiem.
6. Miód faceliowy – właściwości zdrowotne
Ten rodzaj miodu produkowany jest z facelii (w Polsce z błękitnej odmiany, nazywanej królową miododajnych roślin). Charakteryzuje się bardzo delikatnym smakiem i subtelnym, kwiatowym zapachem. Niweluje toksyczne działanie alkoholu, nikotyny, kawy i herbaty. Posiada także szereg właściwości leczniczych, wśród których najczęściej wymienia się zdolność do obniżania ciśnienia, leczenie astmy oskrzelowej, profilaktyka chorób górnych dróg oddechowych, działanie osłonowe na wątrobę. Największe korzyści przynosi nam w związku z kurowaniem układu pokarmowego (wrzodów żołądka i dwunastnicy, nieżytu, problemów z woreczkiem żółciowym czy trzustką) oraz układu krążenia. Jego spożywanie zaleca się również po dużym wysiłku – zarówno fizycznym, jak i intelektualnym.