Rodzaje kawy z ekspresu – ile rodzajów kawy można przyrządzić w ekspresie?
Metod parzenia kawy jest wiele – jednym z popularniejszych jest wykorzystanie automatycznego ekspresu, w którym w ciągu krótkiej chwili uzyskasz filiżankę esencjonalnego i aromatycznego napoju. Jakie rodzaje kawy możesz przygotować za pomocą automatycznego ekspresu? Jeśli chcesz się tego dowiedzieć, koniecznie przeczytaj ten artykuł.
Rodzaje kawy z ekspresu – ile można zaparzyć w jednym urządzeniu?
Zastanawiasz się, czy zainwestować w nowoczesny ekspres do kawy, czy jednak tak, jak dotychczas, stosować inne, alternatywne metody jej parzenia, np. dripper? Bez wątpienia posiadanie ekspresu to ogromna wygoda i pewność, ze każda filiżanka ulubionego napoju jest zawsze tak samo dobra. Co więcej, na rynku nie brakuje modeli, które pozwolą Ci przygotować nawet kilkanaście rodzajów kawy. Dzięki temu, zamiast wychodzić do kawiarni na cappuccino, latte macchiato czy espresso lungo, filiżankę ulubionego napoju wyczarujesz za pomocą jednego, niepozornego urządzenia w swojej kuchni.
- Jedno urządzenie – 12 rodzajów kawy
Przykładowo, ekspres automatyczny Philips 5400 LatteGo z innowacyjnym systemem spieniania mleka oraz wbudowanym młynkiem do kawy, pozwoli Ci przygotować aż 12 rodzajów kawy. Ty jedynie wsypujesz ziarna, wlewasz mleko (jeśli akurat masz ochotę na kawę białą z delikatną mleczną pianką), podstawiasz kubek lub filiżankę i wybierasz odpowiednie opcje na panelu. Posiadanie ekspresu tego typu to pewność, że zarówno Ty, Twoi bliscy, jak i zapraszani goście, zawsze będziecie mogli cieszyć się taką kawą, jaką lubicie najbardziej!
Kawa z ekspresu – rodzaje kaw bez mleka
W nowoczesnych ekspresach do kawy, z łatwością przygotujesz różnego rodzaju kawy bez mleka. Jeśli więc doceniasz moc oraz wyrazisty i esencjonalny smak, koniecznie wypróbuj choćby:
- kawę czarną – podstawowa kawa na bazie espresso, ale o większej objętości (około 110-170 ml). Po zaparzeniu, na powierzchni tworzy się delikatna, naturalna pianka;
- espresso – włoski i aromatyczny klasyk, a zarazem jedna z najchętniej wybieranych kaw na świecie. To odpowiedni wybór, gdy potrzebujesz intensywnego rozbudzenia o poranku. Po zaparzeniu uzyskasz około 30 ml intensywnego naparu z subtelną pianką unoszącą się na powierzchni filiżanki;
- ristretto – coś w sam raz dla miłośników wyrazistych smaków. Ristretto powstaje na bazie 15 g kawy oraz 20 ml wody. W tym przypadku wykorzystuje się krótszy czas ekstrakcji, dlatego ristretto zawiera mniej kofeiny niż espresso, a przy tym ma nieco słodszy smak;
- espresso doppio – niezwykle intensywna w smaku propozycja dla wielbicieli mocnych kaw o niewielkiej pojemności. Jeśli potrzebujesz szybkiego zastrzyku energii o poranku, zaparz filiżankę espresso doppio – to nic innego, jak około 70 ml espresso;
- espresso lungo – „lungo” to z włoskiego „długi”, co dobrze oddaje charakter tej kawy. W Polsce znana jest jako przedłużone espresso – parzona jest na bazie potrójnej porcji espresso oraz podwójnej porcji wody. Dzięki temu możesz uzyskać stosunkowo dużą kawę o nieco mniejszej mocy niż tradycyjne espresso;
- americano – propozycja w sam raz dla wielbicieli intensywnych kaw. Będzie odpowiednia o każdej porze dnia. Do jej parzenia potrzeba 60 ml espresso oraz 90 ml gorącej wody;
Kawa z ekspresu – rodzaje kaw mlecznych
Uwielbiasz delektować się delikatnym smakiem kaw mlecznych? Kultowe rodzaje z łatwością zaparzysz w swoim ekspresie automatycznym. Do najpopularniejszych propozycji należą:
- cappuccino – odpowiedni wybór dla smakoszy kaw mlecznych. Cappuccino przygotowywana jest na bazie 60 ml espresso, 60 ml gorącego mleka oraz 60 ml spienionego mleka. Idealnie przygotowana wyróżnia się gęstą, mleczną pianką;
- latte macchiato – doskonała, wielowarstwowa opcja choćby na popołudniowe spotkanie z przyjaciółmi. Do jej parzenia wykorzystuje się 60 ml espresso oraz po 150 ml gorącego oraz spienionego mleka. Dla podkreślenia walorów wizualnych, najlepiej serwować ją w wysokich, przezroczystych szklankach;
- café au lait – to duża, mleczna kawa idealna choćby na dobry początek dnia. Przygotowuje się ją w proporcjach 1:1 z gorącym, niespienionym mlekiem. Doskonale smakuje solo lub wzbogacona łyżką mlecznej pianki. To idealny wybór do śniadania – jej smak świetnie pasuje do tostów z dżemem lub ulubionymi konfiturami, croissantów oraz słodkich brioszek;
- caffé crema – powstaje na bazie podwójnej porcji espresso oraz 30 ml subtelnie słodkiej śmietany kremówki;
- flat white – kawa pełna bogatego smaku i wspaniałego aromatu. Przyrządzisz ją z 30 ml espresso i 60 ml gorącego mleka. To świetna alternatywa dla cappuccino, przy czym w tym przypadku nie wykorzystuje się spienionego mleka;
- caffe latte – smaczna i łagodna, odpowiednia o każdej porze dnia. Do 60 ml espresso wystarczy dodać 300 ml gorącego mleka oraz odrobinę (około 20 ml) spienionego mleka.
Więcej informacji szukaj np. na: https://www.philips.pl/c-e/blog/dom/picie-kawy/wiedza/jakie-sa-rodzaje-kawy.html