Poznaj najpopularniejsze rodzaje kaw. Przewodnik po kawach podawanych w kawiarniach!
Pyszna kawa to prawdziwa przyjemność. Na co dzień nie każdy z nas dysponuje wysokiej jakości ekspresem i ziarnami, żeby móc pić codziennie tak aromatyczną kawę jak w kawiarni. Zdarza się też, że wchodzą do kawiarni, widzimy rodzaje kaw i zastanawiamy się, co oznaczają poszczególne nazwy. Espresso, czy latte to raczej coś, co zna każdy, ale niektóre rodzaje kaw mogą przyprawić o zawrót głowy. Zapraszamy na krótki przewodnik po rodzajach kaw i sposobach jej podawania!
Spis treści:
Coraz krótsze, ciemne dni i chłód o poranku. Jak umilić sobie taki dzień? Oczywiście pyszną i aromatyczną kawą! Kawa kawie jednak nierówna! Poznajcie najpopularniejsze rodzaje kaw. Większość z nich wykonana jest na bazie espresso, zmieniają się jedynie dodatki i proporcje. Część z nich wykonasz samodzielnie w domu, niektóre tylko, gdy posiadasz ekspress. Wszystkie natomiast są zazwyczaj dostępne w każdej ofercie kawiarni. Czasami czytamy menu i głowimy się, co dana nazwa oznacza – ristretto, lungo, americano. Warto wiedzieć jak przygotowane są takie kawy i wybrać swoją ulubioną!
Najpopularniejsze rodzaje kaw
Nawet jeśli wydaje Ci się, że znasz wszystkie rodzaje kaw, to zachęcamy do zapoznania się z naszym przewodnikiem. Na końcu pokażemy Ci także kilka ciekawych przykładów kaw charakterystycznych dla innych krajów. Rodzaje kaw, które oferują kawiarnie zazwyczaj wykonuje się w ekspresie. Innym sposobem parzenia kawy są alternatywne metody, dzisiaj jednak pochylimy się nad najpopularniejszymi typami kaw. Podpowiemy Ci również, jak poszczególne rodzaje kaw wykonać samodzielnie w domu, dzięki czemu będziesz mógł zachwycić swoich gości pyszną kawą!
1. Espresso
Oczywiście to najpopularniejszy rodzaj kawy i to właśnie na espresso bazują pozostałe typy. Espresso jest idealny, gdy potrzebujesz solidnej dawki szybkiego pobudzenia! Kawa espresso jest podawana w maleńkich filiżankach i ma pojemność ok. 30 ml. Espresso to bardzo wyrazisty, intensywny napar przygotowany z drobno zmielonych ziaren kawy. Odpowiednio przyrządzone espresso ma na powierzchni delikatną piankę. Można pić z cukrem, choć prawdziwi kawosze zdecydowanie tego nie pochwalają! W kawiarniach, przed podaniem espresso, bariści podgrzewają filiżanki i napełniają je tylko do połowy. Kawa espresso powinna być podawana z wodą, która ma przepłukać Twoje kubki smakowe przed skosztowaniem tej aromatycznej kawy.
Espresso w Polsce długo stało w cieniu wielkich kubków kawy – najczęściej rozpuszczalnej lub parzonej z fusami. Dzisiaj powoli zdobywa serce i uznanie również w naszym kraju. Już kilka łyków pobudza nas do działania i zapewnia kubkom smakowym prawdziwy zachwyt.
2. Ristretto
Ristretto to prawdziwa bomba energetyczna. Jest to mocniejsza odmiana kawy espresso. Podczas robienia ristretto wykorzystuje się niewielką ilość wody – jeszcze mniej niż przy espresso, ok. 15 ml. To kawa na dosłownie 1-2 łyki. Wykonany napój jest jeszcze bardziej intensywny i aromatyczny. Co ciekawe, uważa się, że ristretto ma mniej kofeiny niż espresso. Ten rodzaj kawy uznaje się za kawę dla koneserów, prawdziwych smakoszy. Ma cierpki, głęboki smak. W kawiarniach również jest podawana ze szklanką niegazowanej wody.
3. Espresso doppio
Jak się pewnie domyślacie, bo nazwa na to wskazuje, espresso doppio to podwójne espresso. Espresso doppio przygotowuje się z podwójną ilością wody, czyli ok. 60 ml. Prawdziwi koneserzy mówią, że taka kawa to podwójne szczęście! Ten rodzaj kawy również serwuje się ze szklanką niegazowanej wody, by przed wypiciem, oczyścić kubki smakowej. Nic nie stoi oczywiście na przeszkodzie, by kolejne łyki wody pić pomiędzy łykami kawy. Espresso doppio również ma głęboki i intensywny smak oraz aromat. Jeśli masz w domu ekspres, który przygotuje espresso, to bez problemu wykonasz również jego podwójną wersję.
4. Americano
Kolejna aromatyczna kawa, która dołącza do kategorii “rodzaje kaw bez dodatków”, to americano. Zwolennicy tradycyjnej kawy “z fusami” będą najbliżsi polubienia właśnie takiego typu kawy. Americano pijemy w dużym kubku. Jest wykonywana na bazie espresso, ale ma zdecydowanie więcej wody. Americano przygotowuje się dodając do klasycznego espresso więcej wody. Ten rodzaj kawy jest bardzo otwarty na proporcje – zazwyczaj robi się ją w stosunku 1:1 (espresso:woda), ale nie ma zasady. Ważniejsze jest raczej dopełnienie kubka do pełna. Według opowieści, kawa americano zawdzięcza swoją nazwę Amerykanom, które przyjeżdżając do Włoch nalegali o dolewanie wody do espresso, ponieważ smak esencjonalnej małej czarnej był dla nich nie do przełknięcia.
5. Kawa Lungo
Lungo to ostatnia pozycja z naszej listy rodzaje kaw bez dodatków. Podobnie jak americano, kawa lungo robiona jest na bazie espresso, ale ma większą pojemność. Oba rodzaje kaw różnią się jednak sposobem parzenia. Nazwa “Lungo” nawiązuje do włoskiego wyrazu oznaczającego “długo”. W wolnym tłumaczeniu jest to “przedłużane espresso”. Po uzyskaniu kawy o pojemności espresso, nie przerywa się parzenia do momentu aż uzyskuje się ok trzykrotną objętość. Kawa lungo jest aromatyczna, ale delikatniejsza w smaku od espresso. Od americano różni się tym, że w americano do espresso dolewa się po prostu gorącą wodę.
6. Cappuccino
Cappuccino, kawa dla miłośników kawy z mlekiem. Nazwa pochodzi od kapucynów, którym przypisuje się stworzenie tego rodzaju kawy. Kawa Cappuccino bazuje na espresso, do którego dodajemy spienione mleko. Jeśli chcesz samodzielnie wykonać cappuccino, spień 100 ml zimnego mleka, najlepiej o zawartości tłuszczu 3,2%. Dodaj spienione mleko do aromatycznego espresso. Kawa cappuccino przez Włochów jest pita niemal wyłącznie w porze śniadaniowe z czymś słodkim w duecie. Często spotyka się, że cappuccino jest serwowane z sypką czekoladą na piance lub kakao.
7. Caffe Latte
Caffe latte należy do klasyków. Espresso, cappuccino i latte to rodzaje kaw, które znajdziemy w każdej kawiarni. Kawa latte to mleczna, łagodna kawa. Podaje się ją w dużych filiżankach lub w wysokich szklankach. Podbiła serca kawoszy na całym świecie. Do przygotowania tradycyjnego caffe latte potrzebujemy podwójnego espresso, mleka i odrobiny mlecznej pianki. Tym różni się latte od cappuccino, w którym espresso łączy się tylko ze spienionym mlekiem. W latte delikatna pianka to bardziej dekoracja, nie jest głównym elementem napoju.
8. Latte Macchiato
Jest to rodzaj kawy, który niektórzy zaliczają do deserów, ponieważ może być serwowany ze smakowymi dodatkami. Proporcjonalnie latte macchiato to ¼ espresso i ¾ mleka. Oba rodzaje kaw – latte i latte macchiato nieco różnią się między sobą, głównie sposobem podania. Latte Macchiato ma 3-warstwowy podział. Najpierw do wysokiej szklanki wlewa się ciepłe mleko, później kawę espresso, a na końcu dodaje spienione mleko. Kawa jest niezwykle delikatna i pyszna, zwłaszcza z dodatkiem syropów, np. karmelowego czy czekoladowego.
9. Kawa Mocha (Moka)
Jest to deserowy rodzaj kawy. W tym przypadku do tradycyjnego espresso dodajemy czekoladę – mleczną lub gorzką albo syrop czekoladowy, a następnie spienione mleko lub bitą śmietanę. Mocha, mokka lub mokka to te same rodzaje kaw. Można spotkać je w kawiarni pod różnymi nazwami. Doskonałe połączenie aromatycznej, mocnej kawy i gęstej czekolady. To bardziej deser, niż kawa i raczej nie polecamy jej osobom na diecie redukcyjnej.
10. Espresso macchiato
Espresso macchiato kolejny wariant espresso. Ten rodzaj kawy serwuje się w małym filiżankach espresso. To klasyczne włoskie espresso delikatnie muśnięte kropelką mleka. Mleko delikatnie przełamuje smak cierpkiego espresso, nie jest to więc typowa kawa mleczna. Macchiato w języku włoskim oznacza “poplamiony”. Latte macchiato to mleko poplamione kawą, a espresso macchiato to kawa poplamiona mlekiem.
Najpopularniejsze rodzaje kaw: kawa mrożona
Czas na rodzaje kaw idealne na letnie dni! Cafe frappe to kawa mrożona, którą możemy nazywać również kawą grecką ze względu na swoje pochodzenie. W domowych warunkach można ją wykonać na bazie kawy rozpuszczalnej. Cafe frappe to słodka kawa z dodatkiem cukru i bitej śmietany. Do jej przygotowania potrzebujesz miksera lub shakera. Kilka łyżek rozpuszczalnej kawy zalej wodą i mlekiem, dodaj cukier. Zmiksuj lub wymieszaj za pomocą shakera. Do kawy dodaj kostki lodu i bitą śmietanę na wierzch. Zazwyczaj pije się ją z wysokich szklanek i przez rurkę.
Rodzaje kaw charakterystyczne dla różnych krajów
Powyższa “dziesiątka” to rodzaje kaw, które są najczęściej serwowane w kawiarniach. Oprócz tej podstawowej gamy napojów, mamy też inne rodzaje kaw. Wymienimy kilka charakterystycznych dla innych krajów:
Kawa po wiedeńsku
Jak sama nazwa wskazuje, wywodzi się z Wiednia. To kawa dla osób, które uwielbiają kawę na słodko. Napój przygotowujesz na bazie espresso lub mocnej czarnej kawy zaparzonej w inny sposób (np. przelew, french press). Dodajesz do niej wody tak, żeby zapełnić filiżankę, a na wierzch dekorujesz bitą śmietaną.
Kawa po irlandzku
Popularna kawa, która powstała w Irlandii. Irish coffe to espresso z dodatkiem podgrzanej whisky, cukru brązowego i z bitą śmietaną. Ma warstwowy wygląd i podawana jest w wysokich szklankach.
Kawa po turecku
Niektórzy nazywają tak tradycyjną kawę sypana zalewaną wrzątkiem bezpośrednio w kubku (tzw. kawa z fusami). Tymczasem przygotowanie kawy po turecku jest trochę bardziej skomplikowane. Kawa po turecku przygotowywana jest w specjalnym tygielku. Wsypuje się do niego drobnie zmieloną kawę z cukrem i przyprawami (kardamon, cynamon). Całość zalewa się zimną wodą i stawia na ogniu. Podgrzewamy naczynie z zawartością na małym ogniu nie dopuszczając do wrzenia. Gdy kawa zaczyna się gotować, odstawiamy do ostygnięcia, następnie powtarzamy czynności podgrzewając kawę jeszcze dwukrotnie.
A jaka jest Twoja ulubiona kawa?