Ris a la mande – letni ryżowy deser. Zdrowe nie znaczy nudne!

Ris a la mande – letni ryzowy deserKremowy, pyszny, z nutą słodkiej wanilii, migdałami i wiśniami. Taki właśnie jest Ris a la mande – tradycyjny duński, ryżowy deser. Jeśli chcesz zachwycić swoją rodzinę i zaskoczyć znajomych, pudding ryżowy z migdałami i ciepłym sosem wiśniowym będzie strzałem w dziesiątkę! Wyjątkowe i oryginalne połączenie migdałów, aromatycznej wanilii i kwaskowatych wiśni z pewnością na długo pozostanie w ich pamięci. Smaku Ris a la mande nie da się szybko zapomnieć. Poniższy przepis na Ris a la mande wykorzystano w programie Dzień Dobry TVN, znajdziesz go również na stronie www.ZdroweNieNudne.pl

Składniki:

1 szklanka Ryżu Arborio do Risotto firmy Kupiec

Pierwszy krok:

  • 1 1/4 szklanki wody
  • 4 1/2 szklanki mleka
  • 2 laski wanilii

Drugi krok:

  • 1 1/2 szklanki śmietany 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • 2 całe migdały
  • 100 g drobno posiekanych migdałów

Sos wiśniowy:

  • 400 g mrożonych wiśni
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 300 ml wody

Przygotowanie:

Wodę z ryżem gotować przez kilka minut i dodać mleko. Z lasek wanilii wyskrobać nasiona, dodać razem z całymi laskami do ryżu. Przykryć garnek pokrywką i gotować na wolnym ogniu aż ryż zacznie się rozpadać. Przełożyć do miski i dobrze schłodzić. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać do chłodnego ryżu razem z aromatem migdałowym, całymi i posiekanymi migdałami. Delikatnie wymieszać. Wiśnie zagotować z 250 ml wody. W pozostałej wodzie rozprowadzić łyżkę mąki ziemniaczanej i wlać do gotujących się wiśni ciągle mieszając. Ryż podawać z ciepłym sosem wiśniowym.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (342 głosów, średnia: 4,63 z 5)
zapisuję głos...