Regionalna kuchnia: Żelazne prażoki z duszoną karkówką

Propozycja dania pochodzącego z kuchni wielkopolskiej, która nieodłącznie kojarzy się z pyrami. Dzisiejszy przepis także do nich nawiązuje. Żelazne prażoki, powstają z gotowanych i startych ziemniaków.  Możemy połączyć je z duszoną karkówką. T ten sposób otrzymujemy szybkie w przygotowaniu i sycące danie główne. Macie ochotę wypróbować? A może znacie już żelazne prażoki?

zelazne_prazoki_z_duszona_karkowka

Składniki na: Żelazne prażoki z duszoną karkówką

Żelazne prażoki

Składniki:

  • ziemniaki                                                2kg
  • masło                                                      2 łyżki
  • sól, cukier do smaku

Wykonanie:

Obrane ziemniaki podzielić: ¼ ugotować do miękkości, ¾ zetrzeć na tarce na drobnym oczku. Połączyć ziemniaki starte z ugotowanymi. Dodać masło, sól oraz cukier do smaku. Następnie ubijając tłuczkiem zagotować.

Tak przygotowane prażoki wyłożyć w formie klusek na talerze. Podawać z bitkami wołowymi i sosem.

Duszona karkówka

  • karkówka – np. firmy Gzella                                 700g
  • mąka pszenna                                                          2 – 3 łyżki
  • olej rzepakowy                                                        3 łyżki
  • cebula                                                                       1 średnia sztuka
  • czosnek                                                                     2 ząbki
  • woda                                                                         2 ½ szklanki
  • sól, pieprz, majeranek do smaku

Wykonanie:

Karkówkę pokroić w plastry w poprzek włókien, rozbić tłuczkiem. Dokładnie obtoczyć w mące pszennej i usmażyć na patelni na oleju do uzyskania złotego koloru. Plastry przełożyć do rondelka, a na tej samej patelni usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Następnie podlać wodą i gotować parę minut. Całość wlać do mięsa i dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

 

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (290 głosów, średnia: 4,50 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  4 listopada 2016 17:10

    Wygląda smakowicie.

    Odpowiedz
  2. macierzanka  4 listopada 2016 22:07

    Nigdy nie słyszałam o prażokach ,ale warto wypróbować ten przepis.

    Odpowiedz
  3. stokrotkapolna  6 listopada 2016 14:34

    Choć mieszkam w Wielkopolsce, to nigdy nie słyszałam o żelaznych prażokach i ich nie jadłam. Nie wiem dlaczego to danie ma być podobno z wielkopolski?

    Odpowiedz
  4. Aneta  7 listopada 2016 12:37

    Ujęła mnie ta nazwa – „prażoki” 🙂 Wyglądają smakowicie 🙂

    Odpowiedz
  5. Jaworka  7 listopada 2016 20:57

    Ja nie jestem z Wielkopolski ale coś mi świta że jadłam kiedyś takie u kogoś w rodzinie na pewno jest to bardzo smaczne ale myślę że te starte ziemniaki trzeba odsączyć z nadmiaru wody bo by było to wszystko zbyt rzadkie i by się rozleciało

    Odpowiedz
  6. marcia7  6 stycznia 2017 11:57

    z jakiego to regionu ?

    Odpowiedz
  7. karr96  13 kwietnia 2017 09:34

    Prażoki same w sobie nie są mi obce, ale takich nie przyrządzałam jeszcze. Na pewno wypróbuję, ten przepis mnie zachęcił. 😉

    Odpowiedz
  8. efffciaa  11 maja 2017 15:01

    Moja babcia pochodziła z Poznania , ale o żelaznych prażokach jakoś nie słyszałam . Nawet nie pamiętam tej potrawy z czasów dzieciństwa , a często bywałam u babci …

    Odpowiedz
    • efffciaa  5 maja 2023 15:41

      Zrobiłam danie według tego przepisu i … jakoś te prażoki nie przypadły mojej rodzinie do gustu . Jak dla mnie w smaku to pomieszanie placków ziemniaczanych z ziemniakami .

      Odpowiedz
  9. Hanula  27 czerwca 2021 13:40

    Mnie zastanawia jak zagotować? Napisane jest by gotowane ziemniaki połączyć z tarkowanymi i zagotować. Nie wiem tylko jak? W wodzie z gotowanych?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany