Regionalna kuchnia: Żelazne prażoki z duszoną karkówką

Propozycja dania pochodzącego z kuchni wielkopolskiej, która nieodłącznie kojarzy się z pyrami. Dzisiejszy przepis także do nich nawiązuje. Żelazne prażoki, powstają z gotowanych i startych ziemniaków.  Możemy połączyć je z duszoną karkówką. T ten sposób otrzymujemy szybkie w przygotowaniu i sycące danie główne. Macie ochotę wypróbować? A może znacie już żelazne prażoki?

zelazne_prazoki_z_duszona_karkowka

Składniki na: Żelazne prażoki z duszoną karkówką

Żelazne prażoki

Składniki:

  • ziemniaki                                                2kg
  • masło                                                      2 łyżki
  • sól, cukier do smaku

Wykonanie:

Obrane ziemniaki podzielić: ¼ ugotować do miękkości, ¾ zetrzeć na tarce na drobnym oczku. Połączyć ziemniaki starte z ugotowanymi. Dodać masło, sól oraz cukier do smaku. Następnie ubijając tłuczkiem zagotować.

Tak przygotowane prażoki wyłożyć w formie klusek na talerze. Podawać z bitkami wołowymi i sosem.

Duszona karkówka

  • karkówka – np. firmy Gzella                                 700g
  • mąka pszenna                                                          2 – 3 łyżki
  • olej rzepakowy                                                        3 łyżki
  • cebula                                                                       1 średnia sztuka
  • czosnek                                                                     2 ząbki
  • woda                                                                         2 ½ szklanki
  • sól, pieprz, majeranek do smaku

Wykonanie:

Karkówkę pokroić w plastry w poprzek włókien, rozbić tłuczkiem. Dokładnie obtoczyć w mące pszennej i usmażyć na patelni na oleju do uzyskania złotego koloru. Plastry przełożyć do rondelka, a na tej samej patelni usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Następnie podlać wodą i gotować parę minut. Całość wlać do mięsa i dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

 

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (302 głosów, średnia: 4,51 z 5)
loading... zapisuję głos...