Regeneracja wątroby w 3 krokach
Święta minęły już jakiś czas temu, jednak niektórzy ciągle odczuwają ich skutki. Kulinarne szaleństwo i zakrapiany alkoholem. Chcemy przedstawić Wam, jak łatwa może być regeneracja wątroby w 3 krokach. Sylwester i początek karnawału mogą sprawić, że nasza wątroba zacznie dawać nam we znaki. Ociężałość, niechęć do jedzenia, spadek formy, uczucie zmęczenia, są jednymi z symptomów, by zastanowić się nad zmianą swojej diety na stałe.
Zarówno diety oczyszczające, detoksy i głodówki obiecują nam nie tylko oczyszczenie organizmu, ale i utratę kilogramów. Nic bardziej złudnego, bo aby wrócić do formy musimy zadbać przede wszystkim o naszą wątrobę, ułatwić jej regenerację i procesy metabolizmu.
Regeneracja wątroby w 3 krokach – Krok 1. Na dzień dobry!
Liczy się już to, co pijemy na dzień dobry. Uczucie ciężkości i poranne zmęczenie mogą oznaczać, że wątrobie nie wystarczyło czasu, by zakończyć procesy oczyszczania krwi w nocy. Pierwszą pomocą jest ciepła woda z cytryną i imbirem pobudzająca metabolizm oraz trawienie. Dzięki antyoksydantom cytryna ma właściwości oczyszczające i odkażające, a imbir rozgrzewa oraz rozszerza naczynia krwionośne. Dodatek miodu ma nie tylko walory smakowe, ale pomaga również łagodzić stany zapalne wątroby. Warto na stałe wprowadzić taki eliksir w miejsce porannej kawy.
Regeneracja wątroby w 3 krokach – Krok 2. Piątkę wybierz!
Następny krok to podział menu na pięć posiłków. Ta żelazna zasada jest powtarzana jak mantra przez dietetyków: jedz mniej i często. Odpowiednie rozłożenie posiłków gwarantuje prawidłową pracę wątroby, węglowodany są uwalniane stopniowo, stabilizuje się poziom wydzielania insuliny, a organizm ma stały dostęp do wartości odżywczych. Podział energetyczny posiłków na trzy główne partie (śniadanie, obiad, kolacja) zapobiega odkładaniu się nadwyżki kalorii w postaci tłuszczu. Dwa dodatkowe posiłki to tylko uzupełnienie dziennego menu. Kolejny argument jest kluczowy: żołądek łatwiej radzi sobie z małymi porcjami, a zbyt duże posiłki obciążają układ trawienny.
Regeneracja wątroby w 3 krokach – Krok 3. Pyszne i zdrowe!
By wrócić do dobrej formy, wagi i samopoczucia, trzeba wprowadzić do jadłospisu produkty, które odtruwają oraz regenerują organizm. Absolutną mistrzynią w tej dziedzinie jest kasza jaglana: odkwasza, zmniejsza stany zapalne błon śluzowych i dostarcza złożonych węglowodanów. Pomidory, buraki, ogórki, pietruszka i seler naturalnie oczyszczają organizm. W postaci soków i surówek wspierają metabolizm, warto również postawić na zdrowe i ciepłe posiłki – wyjaśnia Iwona Bielawska, która gotuje metodą AMC od 22 lat. – Warzywa duszone, gotowane na parze i przygotowywane bez tłuszczu, w towarzystwie kaszy jaglanej, łatwo zaakceptuje zmęczony żołądek. Podobnie z owocami: pieczone jabłko na śniadanie dostarcza energii i witamin, ale przede wszystkim poprawia pracę trzustki. Pamiętajmy też o przyprawach. Przydadzą się m.in.: cynamon, kardamon, kminek, bazylia, koperek natka pietruszki, cytryna – dodaje.
Czas dobrze zacząć nowy rok: cytryna na start, pięć razy dobra energia i naturalna regeneracja. Zamiast myśleć o zakazach w diecie, warto postawić na poszukiwanie smacznej alternatywy do niezdrowych dań. Duszone, smażone bez tłuszczu i pieczone w folii mięso to źródło niezbędnych białek, które wpierają „odmłodzenie” wątroby. Carpaccio z buraków z kolei jest ciekawym urozmaiceniem i może być nowością w menu. Kolejny dobry pomysł to zupy: zimą rozgrzewają, sycą i dostarczają wartości odżywczych. Na deser stawiajmy na świeży sok lub owoce na ciepło jak np. jabłka, gruszki i odżywcze zielone winogrona. Warto pamiętać, że zdrowiu sprzyjają świeże posiłki przygotowywane na bieżąco i serwowane w odpowiedniej temperaturze: nie za gorące i nie za zimne. Przywrócenie pełnej równowagi po świątecznym objadaniu się może zająć kilka tygodni, ale energia i lepsze samopoczucie pojawiają się razem z wprowadzeniem zmian.
By wspomóc wprowadzenie zdrowych nawyków żywieniowych polecamy również: Dietetyk M. Molenda-Dąbrowska: o dietach i innych sposobach redukcji wagi