Ravioli z owocami morza oraz warzywami strączkowymi i szpinakiem

ravioli-z-owoców-morza

Składniki na danie – Ravioli z owocami morza oraz warzywami i szpinakiem:

Ciasto makaronowe

  • 550 g mąki semolina
  • 4 jajka
  • 6 żółtek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli

Farsz na ravioli

  • 100 g dorsza
  • 50 g śmietany 20% (kremówki)
  • 150 g krewetek
  • 200 g przegrzebków
  • 150 g łososia
  • skórka z 1/3 cytryny
  • świeże zioła

 

Przygotowanie

Mąkę i sól wsyp do misy robota kuchennego. Dodaj pozostałe składniki i zacznij wyrabianie ciasta na makaron. Na końcu możesz ciasto wyrabiać ręcznie, aż do uzyskania gładkiej masy. Podziel je na 6 części i zawiń szczelnie folią spożywczą. Następnie odstaw do lodówki na 1-2 h, aby odpoczęło. W tym czasie przygotuj farsz.

Łososia i śmietanę zmiksuj w blenderze na gładką masę. Dodaj skórkę z cytryny, świeże zioła, sok z cytryny. Następnie delikatnie wymieszaj z pokrojonymi w kostkę krewetkami, dorszem i przegrzebkami. Całość dopraw solą. Farsz uformuj w małe kuleczki.

Po 1-2 h ponownie wyrabiaj ciasto na makaron, aż będzie gładkie i elastyczne. Każdą kulkę przepuścić przez maszynkę do makaronu, stopniowo zmniejszając grubość. Z rozwałkowanego ciasta wytnij kółka na ravioli.  Aby skleić ravioli, posmaruj pędzelkiem zamoczonym w żółtku środek oraz boki ciasta, następnie nałóż na nie farsz. Zakryj je drugim plackiem i połącz brzegi naokoło. Gotuj we wrzątku maksymalnie 4 minuty.

Sos

  • szalotka 4 szt.
  • trawa cytrynowa 1/2 szt.
  • 1 imbir (średniej wielkości)
  • 15 g masła (duża łyżka)
  • 300 g wermutu
  • 250 ml wytrawnego wina
  • 500 g wywaru rybnego
  • 500 g śmietany 30%
  • 1 liść laurowy
  • tymianek cytrynowy
  • szczypta soli

Warzywa

szparagi/ groszek cukrowy/ fasolka szparagowa/ szpinak.

 

Przygotowanie

Roztopić masło, dodać pokrojoną w kostkę szalotkę, trawę cytrynową i drobno posiekany imbir. Całość należy zeszklić na maśle, przez około jedną minutę. Dodać wino, wermut i redukować do momentu uzyskania rzadkiego syropu. Następnie dolać bulion rybny i zredukować całość o połowę. Dodać śmietanę i gotować na małym ogniu około 15 min. Doprawić solą do smaku.

 

Grillowane szparagi/ groszek cukrowy/ fasolkę szparagową blanszować w osolonej wodzie ok. 1 minuty. Szpinak podsmażyć na maśle przez 10 sekund ze szczyptą soli.

 

Przepis autorstwa Pawła Wałęsy, pochodzi z programu Tajemniczy Składnik, emitowanego w Telewizji POLSAT, od 10 marca do 12 maja o godz. 21:35 oraz na stronie www.electrolux.pl

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (178 głosów, średnia: 4,62 z 5)
zapisuję głos...