Ravioli z owocami morza oraz warzywami strączkowymi i szpinakiem
Składniki na danie – Ravioli z owocami morza oraz warzywami i szpinakiem:
Ciasto makaronowe
- 550 g mąki semolina
- 4 jajka
- 6 żółtek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli
Farsz na ravioli
- 100 g dorsza
- 50 g śmietany 20% (kremówki)
- 150 g krewetek
- 200 g przegrzebków
- 150 g łososia
- skórka z 1/3 cytryny
- świeże zioła
Przygotowanie
Mąkę i sól wsyp do misy robota kuchennego. Dodaj pozostałe składniki i zacznij wyrabianie ciasta na makaron. Na końcu możesz ciasto wyrabiać ręcznie, aż do uzyskania gładkiej masy. Podziel je na 6 części i zawiń szczelnie folią spożywczą. Następnie odstaw do lodówki na 1-2 h, aby odpoczęło. W tym czasie przygotuj farsz.
Łososia i śmietanę zmiksuj w blenderze na gładką masę. Dodaj skórkę z cytryny, świeże zioła, sok z cytryny. Następnie delikatnie wymieszaj z pokrojonymi w kostkę krewetkami, dorszem i przegrzebkami. Całość dopraw solą. Farsz uformuj w małe kuleczki.
Po 1-2 h ponownie wyrabiaj ciasto na makaron, aż będzie gładkie i elastyczne. Każdą kulkę przepuścić przez maszynkę do makaronu, stopniowo zmniejszając grubość. Z rozwałkowanego ciasta wytnij kółka na ravioli. Aby skleić ravioli, posmaruj pędzelkiem zamoczonym w żółtku środek oraz boki ciasta, następnie nałóż na nie farsz. Zakryj je drugim plackiem i połącz brzegi naokoło. Gotuj we wrzątku maksymalnie 4 minuty.
Sos
- szalotka 4 szt.
- trawa cytrynowa 1/2 szt.
- 1 imbir (średniej wielkości)
- 15 g masła (duża łyżka)
- 300 g wermutu
- 250 ml wytrawnego wina
- 500 g wywaru rybnego
- 500 g śmietany 30%
- 1 liść laurowy
- tymianek cytrynowy
- szczypta soli
Warzywa
szparagi/ groszek cukrowy/ fasolka szparagowa/ szpinak.
Przygotowanie
Roztopić masło, dodać pokrojoną w kostkę szalotkę, trawę cytrynową i drobno posiekany imbir. Całość należy zeszklić na maśle, przez około jedną minutę. Dodać wino, wermut i redukować do momentu uzyskania rzadkiego syropu. Następnie dolać bulion rybny i zredukować całość o połowę. Dodać śmietanę i gotować na małym ogniu około 15 min. Doprawić solą do smaku.
Grillowane szparagi/ groszek cukrowy/ fasolkę szparagową blanszować w osolonej wodzie ok. 1 minuty. Szpinak podsmażyć na maśle przez 10 sekund ze szczyptą soli.
Przepis autorstwa Pawła Wałęsy, pochodzi z programu Tajemniczy Składnik, emitowanego w Telewizji POLSAT, od 10 marca do 12 maja o godz. 21:35 oraz na stronie www.electrolux.pl