Ravioli z dynią

 

ravioli z dynią

Ravioli z dynią to kwintesencja włoskiego „comfort food”: jedwabiste, cienkie ciasto jajeczne skrywa słodkawy mus z pieczonej dyni, przełamany migdałową kruchością amaretti i wyrazistością Parmigiano. Całość otula gorące, orzechowe masło z szałwią — prosty trick, który wydobywa głębię smaku i nadaje potrawie restauracyjny sznyt. To danie zachwyca kontrastem tekstur (al dente ciasto vs. kremowe nadzienie) i aromatów (dynia, gałka muszkatołowa, szałwia), a przy tym idealnie wpisuje się w jesienny repertuar kuchni domowej.

Przepis na avioli z dynią

Ravioli z dynią to przepis autorstwa Marco Ghia – Szefa warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i eksperta kuchni włoskiej

Czas przygotowania: 30 minut

Poziom: średni

Porcje i kaloryczność

Liczba porcji (jako danie główne): 6

Kalorie łącznie (cała porcja składników): ~3825 kcal, Kalorie na 1 porcję: ~638 kcal

Składniki:

Makaron:

  • – 300g mąki
  • – 1 jajko + 9 żółtek
  • – szczypta soli

Nadzienie:

  •          – 1 kg żółtej dyni
  •         – 200g sera Parmigiano
  •         – szczypta gałki muszkatołowej do smaku
  •         – szczypta soli
  •         – 60g masła
  •         – 1 jajko
  •          – 130g ciasteczek amaretti

Sposób przygotowania:

Makaron: Wymieszać jajka, mąkę, szczyptę soli. Następnie rozwałkować cienko i pokroić na kwadraty, pozostawiając ok. 1,5 cm. wolnego z brzegu.
Nadzienie: Wymieszać miąższ pieczonej dyni z jajkiem, tartym serem, gałką muszkatołową oraz amaretti. Umieścić nadzienie na kwadracikach z makaronu i formować ravioli większe niż normalne. Gotować w osolonej wodzie, a następnie polewać roztopionym masłem, szałwią i tartym serem. Niektórzy lubią polewać je sosem mięsnym (bolognese/ragu’) lub sosem pomidorowym z  czosnkiem i papryczką chili. Oczywiście nie zapomnij o posypaniu dania parmezanem.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (196 głosów, średnia: 4,53 z 5)
loading... zapisuję głos...