Ravioli z dynią

Ravioli z dynią - Marco Ghia Przepis

Ravioli z dynią to przepis autorstwa Marco Ghia – Szefa warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i eksperta kuchni włoskiej

Czas przygotowania: 30 minut

Poziom: średni

Składniki na Ravioli z dynią:

Makaron:

  • – 300g mąki
  • – 1 jajko + 9 żółtek
  • – szczypta soli

Nadzienie:

  •          – 1 kg żółtej dyni
  •         – 200g sera Parmigiano
  •         – szczypta gałki muszkatołowej do smaku
  •         – szczypta soli
  •         – 60g masła
  •         – 1 jajko
  •          – 130g ciasteczek amaretti

Sposób przygotowania:


Makaron: Wymieszać jajka, mąkę, szczyptę soli. Następnie rozwałkować cienko i pokroić na kwadraty, pozostawiając ok. 1,5 cm. wolnego z brzegu.
Nadzienie: Wymieszać miąższ pieczonej dyni z jajkiem, tartym serem, gałką muszkatołową oraz amaretti. Umieścić nadzienie na kwadracikach z makaronu i formować ravioli większe niż normalne. Gotować w osolonej wodzie, a następnie polewać roztopionym masłem, szałwią i tartym serem. Niektórzy lubią polewać je sosem mięsnym (bolognese/ragu’) lub sosem pomidorowym z  czosnkiem i papryczką chili. Oczywiście nie zapomnij o posypaniu dania parmezanem.

 

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (145 głosów, średnia: 4,64 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. edytka38  3 listopada 2015 18:52

    trochę pracochłonne ale zacne danie 😉

    Odpowiedz
  2. irenkaw  3 listopada 2015 20:16

    Uwielbiam ravioli

    Odpowiedz
  3. Patriszia  3 listopada 2015 21:29

    Napewno smaczne 🙂

    Odpowiedz
  4. Żanett  3 listopada 2015 21:56

    Z dynią to niekoniecznie dla mnie.

    Odpowiedz
  5. lilkawodna  4 listopada 2015 02:37

    Ciekawy przepis.

    Odpowiedz
  6. ava  4 listopada 2015 21:31

    Pierożki w każdej postaci bardzo mi smakują, no może poza tymi z grzybowym nadzieniem 😛

    Odpowiedz
  7. bbo  5 listopada 2015 14:24

    Wolałabym coś innego w środku.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany