Ravioli z dynią
Ravioli z dynią to przepis autorstwa Marco Ghia – Szefa warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i eksperta kuchni włoskiej
Czas przygotowania: 30 minut
Poziom: średni
Składniki na Ravioli z dynią:
Makaron:
- – 300g mąki
- – 1 jajko + 9 żółtek
- – szczypta soli
Nadzienie:
- – 1 kg żółtej dyni
- – 200g sera Parmigiano
- – szczypta gałki muszkatołowej do smaku
- – szczypta soli
- – 60g masła
- – 1 jajko
- – 130g ciasteczek amaretti
Sposób przygotowania:
Makaron: Wymieszać jajka, mąkę, szczyptę soli. Następnie rozwałkować cienko i pokroić na kwadraty, pozostawiając ok. 1,5 cm. wolnego z brzegu.
Nadzienie: Wymieszać miąższ pieczonej dyni z jajkiem, tartym serem, gałką muszkatołową oraz amaretti. Umieścić nadzienie na kwadracikach z makaronu i formować ravioli większe niż normalne. Gotować w osolonej wodzie, a następnie polewać roztopionym masłem, szałwią i tartym serem. Niektórzy lubią polewać je sosem mięsnym (bolognese/ragu’) lub sosem pomidorowym z czosnkiem i papryczką chili. Oczywiście nie zapomnij o posypaniu dania parmezanem.