Zdrowo i kolorowo – ratatouille

W najnowszej wersji piramidy żywienia, ogłoszonej w tym roku przez Instytut Żywności i Żywienia, podstawę naszego codziennego menu powinny stanowić warzywa – różnokolorowe, a najlepiej zielone – oraz owoce. – Przekonanie, że każdego dnia na obiad powinniśmy zjeść kawałek mięsa zdecydowanie nie jest aktualne. Dania warzywne to doskonały sposób na uzupełnienie witamin, składników mineralnych i flawonoidów. Przykładem na zdrowe oraz smaczne podanie warzyw jest, zaczerpnięte z kuchni francuskiej danie – ratatouille – poleca dietetyk z Naturhouse.

Ratatoille_fot. Naturhouse

fot. Naturhouse

Składniki: 1 bakłażan, 1 cukinia, 2 duże pomidory, ½ papryki zielonej, ½ papryki żółtej, ½ papryki czerwonej, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, ½ łyżeczki tymianku, rozmarynu, cząbru, 1 liść laurowy, 1 łyżka oliwy, sól, pieprz.

 Przygotowanie: bakłażana oczyścić, pokroić w dużą kostkę, oprószyć solą i odstawić na 20 minut. Następnie opłukać. Papryki bez gniazd nasiennych pokroić w paski, a cukinię w grubą kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Cebulę oraz czosnek obrać i posiekać. Rozgrzać w rondlu oliwę i zeszklić na niej cebulę. Dodać pomidory i smażyć ok. 5 minut. Włożyć paprykę, bakłażana, cukinię, czosnek i liść laurowy. Podlać odrobiną wody, przyprawić solą, pieprzem i ziołami. Przykryć i dusić na małym ogniu ok. 20 minut. Posypać natką.

Więcej przepisów polecanych przez dietetyków na stronie: www.naturhouse.com.pl

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (158 głosów, średnia: 4,82 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  29 kwietnia 2016 09:10

    Właśnie jem sałatkę owocową 🙂

    Odpowiedz
  2. passa  29 kwietnia 2016 11:46

    ratatouille…pierwsze słyszę i nawet nie wiem jak to poprawnie wypowiedzieć, ale podoba mi się! (:

    Odpowiedz
  3. luna341  29 kwietnia 2016 14:25

    uwielbiam 🙂 to potrawa w stylu leczo ,

    Odpowiedz
  4. IwonaLFC  29 kwietnia 2016 16:36

    Pysznie, zdrowo i kolorowo. Propozycja idealna dla mnie, gdyż uwielbiam dania z masą warzyw 🙂 W sam raz na wiosenno-letnie posiłki 🙂

    Odpowiedz
  5. macierzanka  29 kwietnia 2016 18:48

    Lubię ratatouille,jest to bomba witaminowa.

    Odpowiedz
  6. Aromer0209  29 kwietnia 2016 21:52

    Uwielbiam przygotowywać warzywne dania więc chętnie wykorzystam ten przepis w swojej kuchni 🙂 zwłaszcza, że jeszcze nie miałam okazji spróbować dania z bakłażanem

    Odpowiedz
  7. Ewelina  30 kwietnia 2016 09:57

    Wygląda pysznie. Tak w ogóle to mi sie przypomniało, że dawno nie jadłam leczo, a te danie w sumie wygląda podobnie. Lubię wszelkie warzywna dania.

    Odpowiedz
  8. AnnStyl  30 kwietnia 2016 11:42

    Podobną potrawę robię bardzo często. Nawet w tym tygodniu kilka razy. Tyle, że ja nie solę cukinii i nie płukam tak jak tutaj podano. Zawsze dodaję jeszcze marchewkę krojoną w kostkę. Często dodaję też oliwki czarne, rodzynki, czasami śliwki suszone i pomidory suszone w zalewie z przyprawami oraz różne ziarna. Wszystkie składniki podsmażam bez soli na oliwie lub oleju. Dopiero potem dodaję przyprawy. Dobrą w tym daniu przyprawą są zioła prowansalskie. Ja mogę zajadać się tym daniem na okrągło. Jak jest sezon na tanią cukinię, paprykę i pomidory robię sobie dość sporą ilość w słoiki na zapas na zimę. Świetna sprawa.

    Odpowiedz
  9. Patriszia  1 maja 2016 16:46

    Wygląda bardzo smacznie. Myślę, że przygotuję to danie kiedy już będę miała te warzywa na swojej grządce. Z swoich warzyw to danie na pewno będzie jeszcze smaczniejsze 🙂

    Odpowiedz
  10. Wusia  1 maja 2016 19:11

    Świetne danie jednogarnkowe.Sądzę, że można je modyfikować o sezonowe warzywa i będzie równie smaczne , kolorowe i zdrowe.

    Odpowiedz
  11. ava  5 maja 2016 10:03

    Potrawa ta zyskała sławę dzięki bajce pod tym samym tytułem 😀

    Odpowiedz
  12. Aneta  5 maja 2016 13:10

    Bakłażana też jeszcze w życiu nie jadłam 😀 Nazwę tej potrawy pierwsze słyszę, dla mnie wygląda to mniej więcej na tak popularne w sezonie letnim leczo 😀

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany