Deser niczym kropla deszczu, czyli Raindrop Cake – jak zrobić?
Raindrop Cake robi prawdziwą furorę w internecie. Zastanawiacie się, jak przygotować deser, który przypomina kroplę wody? Mamy dla Was przepis, którym podbijecie serca swoich gości i najbliższych!
Raindrop Cake posiada mylącą nazwę. Ten deser to oczywiście nie jest ciasto, a idealnie przejrzysta galaretka. Jej sekretem jest użycie zamiast zwykłej żelatyny proszku agar. Proszek agar to żelatyna roślinna, którą dostaniecie bądź zamawiając przez internet, bądź w sklepach z orientalną, bądź wegańską żywnością. Proszek agar uzyskuje się z glonów, jest bezpieczny, naturalny i bezsmakowy.
Najpierw wsypujemy 6 i pół łyżeczki proszku do garnka i zalewamy 800 ml wody. Mieszamy do rozpuszczenia proszku. Stawiamy na ogniu do zagotowania. Nasza mikstura nieco zgęstnieje.
Po przestudzeniu przelewamy miksturę do kubków lub kieliszków z okrągłym dnem i dodajemy do niej wybrane rzez nas owoce. Czekamy do stężenia i voila!