Racuszki z krewetkami i jogurtem naturalnym

Krewetki przywodzą nam na myśl egzotykę. Są też składnikiem wieku dań wegetariańskim. Czy wiecie jednak, są także naturalnym afrodyzjakiem. Przeczytajcie:

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

Składniki na Racuszki z krewetkami i jogurtem naturalnym 

– pomidory – 2 średnie szt.

– liście szpinaku – 1 opakowanie

– jajko – 2 szt.

– mąka – ½ szklanki

– proszek do pieczenia  – 2 płaskie łyżeczki

– czosnek – 2 ząbki

– krewetki koktajlowe – 2 garście

– Jogurt naturalny (np. od OSM Piątnica)

– sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku

– olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie:

Pomidory pokroić w kostkę, dodać do nich posiekane drobno liście szpinaku, jajka, wyciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe składniki. Dodać także pokrojone na kawałki, wcześniej oczyszczone pod bieżącą wodą krewetki (jeśli na grzbietach występują czarne linie). Wszystko dokładnie wymieszać. Formować małe racuszki i smażyć je na złoty kolor, na rozgrzanym oleju, z obu stron. Na gotowego racuszka nałożyć jedną łyżkę jogurtu naturalnego, całość posypać świeżymi ziołami.

Rada: Krewetki można zastąpić mięsem małży, wędliną pokrojoną w paseczki lub innymi składnikami.

Inne przepisy na krewetki:

Przepis na: Krewetki w sosie z pomidorów i białego wina   

Przepis na: Krewetki w sosie z pomidorów i białego wina  

Składniki na danie - Krewetki w sosie z pomidorów i białego wina: 400 g całych krewetek w pancerzykach 150 ml białego, wytrawnego wina 4 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki 40 ml oliwy z oliwek
Przepis na: Krewetki marynowane w czerwonym curry

Przepis na: Krewetki marynowane w czerwonym curry

Składniki na danie - Krewetki marynowane w czerwonym curry: 1 puszka (400g) mleka kokosowego 1 łyżka czerwonej pasty curry ½ czerwonej cebuli, drobno posiekanej 25g świeżych liści kolendry Sok z 1 limonki 2-3 łyżki oleju rzepakowego
Przepis na: Orientalne grillowane krewetki

Przepis na: Orientalne grillowane krewetki

Składniki na danie - Orientalne grillowane krewetki:  obrane krewetki królewskie kolorowa papryka olej roślinny 3-4 ząbki czosnku łyżeczka płatków chilli łyżka świeżej kolendry limonka  sól patyki do szaszłyków Jan Niezbędny tacki do grilla Jan Niezbędny  Przyrządzenie:

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (195 głosów, średnia: 4,74 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  20 lipca 2017 15:13

    Ciekawy przepis…

    Odpowiedz
  2. Jaworka  23 lipca 2017 08:45

    Jak krewetki to już nie dla mnie

    Odpowiedz
  3. lilka  29 lipca 2017 19:07

    tez krewetki nie chociaz same placki wygladaja fajnie jakby z warzwami … nie pomyslalabym ze sa z krewetkami;)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany