Racuszki z krewetkami i jogurtem naturalnym

Krewetki przywodzą nam na myśl egzotykę. Są też składnikiem wieku dań wegetariańskim. Czy wiecie jednak, są także naturalnym afrodyzjakiem. Przeczytajcie:

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

Składniki na Racuszki z krewetkami i jogurtem naturalnym 

– pomidory – 2 średnie szt.

– liście szpinaku – 1 opakowanie

– jajko – 2 szt.

– mąka – ½ szklanki

– proszek do pieczenia  – 2 płaskie łyżeczki

– czosnek – 2 ząbki

– krewetki koktajlowe – 2 garście

– Jogurt naturalny (np. od OSM Piątnica)

– sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku

– olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie:

Pomidory pokroić w kostkę, dodać do nich posiekane drobno liście szpinaku, jajka, wyciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe składniki. Dodać także pokrojone na kawałki, wcześniej oczyszczone pod bieżącą wodą krewetki (jeśli na grzbietach występują czarne linie). Wszystko dokładnie wymieszać. Formować małe racuszki i smażyć je na złoty kolor, na rozgrzanym oleju, z obu stron. Na gotowego racuszka nałożyć jedną łyżkę jogurtu naturalnego, całość posypać świeżymi ziołami.

Rada: Krewetki można zastąpić mięsem małży, wędliną pokrojoną w paseczki lub innymi składnikami.

Inne przepisy na krewetki:

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (303 głosów, średnia: 4,58 z 5)
zapisuję głos...