Racuszki z krewetkami i jogurtem naturalnym
Krewetki przywodzą nam na myśl egzotykę. Są też składnikiem wieku dań wegetariańskim. Czy wiecie jednak, są także naturalnym afrodyzjakiem. Przeczytajcie:
Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy.
Składniki na Racuszki z krewetkami i jogurtem naturalnym
– pomidory – 2 średnie szt.
– liście szpinaku – 1 opakowanie
– jajko – 2 szt.
– mąka – ½ szklanki
– proszek do pieczenia – 2 płaskie łyżeczki
– czosnek – 2 ząbki
– krewetki koktajlowe – 2 garście
– Jogurt naturalny (np. od OSM Piątnica)
– sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku
– olej rzepakowy do smażenia
Wykonanie:
Pomidory pokroić w kostkę, dodać do nich posiekane drobno liście szpinaku, jajka, wyciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe składniki. Dodać także pokrojone na kawałki, wcześniej oczyszczone pod bieżącą wodą krewetki (jeśli na grzbietach występują czarne linie). Wszystko dokładnie wymieszać. Formować małe racuszki i smażyć je na złoty kolor, na rozgrzanym oleju, z obu stron. Na gotowego racuszka nałożyć jedną łyżkę jogurtu naturalnego, całość posypać świeżymi ziołami.
Rada: Krewetki można zastąpić mięsem małży, wędliną pokrojoną w paseczki lub innymi składnikami.
Inne przepisy na krewetki: