Racuchy piwne z karmelizowaną gruszką i lodami

Racuchy piwne z karmelizowaną gruszką i lodami

Składniki na danie: Racuchy piwne z karmelizowaną gruszką i lodami

  • 1 butelka piwa Redds Gruszka i chili
  • 2 gruszki
  • 1/3 szklanki mleka
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g cukru
  • 200 g mąki
  • 30 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 100 g masła
  • 4 jajka
  • Olej

Przygotowanie:

  1. Do miski wbij jajka, dodaj cukier i wymieszaj je dokładnie.

  2. W małym garnuszku rozpuść masło, odstaw je do ostygnięcia.

  3. W dużej misce umieść mąkę, dodaj drożdże, mleko, jajka, masło oraz piwo, całość wymieszaj dokładnie aż uzyskasz gęste ciasto. Przykryj miskę ściereczką i odstaw ciasto do wyrośnięcia

  4. Gruszki obierz i pokrój na ćwiartki lub mniejsze kawałki.

  5. Ułóż gruszki na patelni, dodaj trochę wody i zasyp cukrem. Podgrzewaj, aż z cukru i wody utworzy się gęsty karmel. Dodaj trochę piwa, orzechy włoskie i szczyptę chili. Podgrzewaj jeszcze przez chwilę.

  6. Na drugiej patelni podgrzej olej i zacznij smażyć racuchy.

  7. Na usmażone racuchy nałóż łyżkę lodów oraz gruszki. Całość polej syropem.

 

Źródło: http://www.beerlovers.pl/

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (182 głosów, średnia: 4,53 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  12 września 2015 15:51

    A u cioci zatrzęsienie gruszek!

    Odpowiedz
  2. Jaworka  12 września 2015 20:33

    świetny przepis

    Odpowiedz
  3. xtina120  12 września 2015 22:57

    pysznosci

    Odpowiedz
  4. lilkawodna  13 września 2015 08:27

    Bardzo fajny przepis.

    Odpowiedz
  5. myreality  13 września 2015 10:40

    Ciekawy przepis, chyba go wykorzystam

    Odpowiedz
  6. kataryna kiełboń  13 września 2015 12:38

    wyglądają bardzo smakowicie.Miam 🙂

    Odpowiedz
  7. macierzanka  13 września 2015 15:46

    Podoba mi się ten przepis ,zrobię na pewno.

    Odpowiedz
  8. IwonaLFC  13 września 2015 16:16

    Pierwszy raz spotykam się z takim przepisem.

    Odpowiedz
  9. Patriszia  14 września 2015 09:03

    Ciekawa wersja racuchów 🙂

    Odpowiedz
  10. Ewelina  14 września 2015 12:10

    smaczny przepis 😀

    Odpowiedz
  11. bbo  15 września 2015 15:26

    Precz z piwem, a poza tym pychota 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany