Racuchy piwne z karmelizowaną gruszką i lodami
Składniki na danie: Racuchy piwne z karmelizowaną gruszką i lodami
- 1 butelka piwa Redds Gruszka i chili
- 2 gruszki
- 1/3 szklanki mleka
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g cukru
- 200 g mąki
- 30 g świeżych drożdży
- szczypta soli
- 100 g masła
- 4 jajka
- Olej
Przygotowanie:
Do miski wbij jajka, dodaj cukier i wymieszaj je dokładnie.
W małym garnuszku rozpuść masło, odstaw je do ostygnięcia.
W dużej misce umieść mąkę, dodaj drożdże, mleko, jajka, masło oraz piwo, całość wymieszaj dokładnie aż uzyskasz gęste ciasto. Przykryj miskę ściereczką i odstaw ciasto do wyrośnięcia
Gruszki obierz i pokrój na ćwiartki lub mniejsze kawałki.
Ułóż gruszki na patelni, dodaj trochę wody i zasyp cukrem. Podgrzewaj, aż z cukru i wody utworzy się gęsty karmel. Dodaj trochę piwa, orzechy włoskie i szczyptę chili. Podgrzewaj jeszcze przez chwilę.
Na drugiej patelni podgrzej olej i zacznij smażyć racuchy.
Na usmażone racuchy nałóż łyżkę lodów oraz gruszki. Całość polej syropem.
Źródło: http://www.beerlovers.pl/