Rabarbarowy crumble z orzechami laskowymi, truskawkami, żurawiną i z sokiem z granatu
Latem warto skusić się na deser, jakim jest crumble. Przywędrował do nas z Wielkiej Brytanii, gdzie jest od dawna popularny. Crumble – to po prostu owoce – najlepiej sezonowe, które zapiekamy pod kruszonką. Deser bardzo łatwy, szybki i zawsze pyszny!
Składniki na: Rabarbarowy crumble z orzechami laskowymi i żurawiną z sokiem z granatu – nadzienie
- 500 g rabarbaru
- 50 g cukru trzcinowego
- Pół kilo truskawek
- 1 łyżka masła
- 100 g Żurawiny z sokiem z granatu Bakalland
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Składniki na kruszonkę
- 150 g mąki pszennej
- 100 g schłodzonego masła
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 100 g Orzechów laskowych Bakalland
Sposób przyrządzenia
Rabarbar myjemy i kroimy na centymetrowe paski. Przekładamy do garnka z cukrem, masłem, mąką ziemniaczaną i żurawiną. Całość mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu przez około 5 minut, do momentu aż składniki połączą się sobą. Gotowe nadzienie przekładamy do formy do pieczenia i układamy wokół niego plasterki truskawek. Następnie przygotowujemy kruszonkę. Schłodzone, pokrojone w kostkę masło rozcieramy z mąką, następnie dodajemy cukier i posiekane orzechy laskowe. Gotową kruszonką posypujemy masę z rabarbaru i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, pieczemy przez ok. 45 minut, aż kruszonką będzie złocista. Deser, najlepiej smakuje podany z lodami waniliowymi.