Quiche ze szpinakiem w kształcie serca – potrawa na Dzień Mamy

Quiche-w-kształcie-serca-na-Dzień-Mamy-Fot.-MSM-Mońki_1Składniki na danie: Quiche ze szpinakiem

Ciasto:

  • – 200 g mąki pszennej
  • – 120 g masła
  • – 1 żółtko
  • – szczypta soli

Farsz:

  • – 200 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
  • – 1 żółtko
  • – 50 ml śmietanki słodkiej 18%
  • – 200 g sera Edamskiego MSM Mońki w bloku
  • – sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa do smaku
  • – 10 sztuk pomidorków koktajlowych

 

 

Przygotowanie:

Mąkę i masło posiekać nożem, dodać żółtko, sól i wyrobić ciasto. Rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zapiec w piekarniku w 200°C przez ok. 15 minut. Przed włożeniem do piekarnika można wsypać fasolę lub groch, żeby ciasto po upieczeniu przylegało do blaszki. Szpinak rozmrozić, odlać nadmiar wody, dodać żółtko jajka, śmietankę i połowę sera pokrojonego w kostkę. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i dokładnie wymieszać. Gotową masę wyłożyć na ciasto. Na wierzch wyłożyć pozostały starty ser i przekrojone na pół pomidorki. Piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez ok. 20 minut.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (250 głosów, średnia: 4,62 z 5)
zapisuję głos...