Quiche ze szpinakiem w kształcie serca – potrawa na Dzień Mamy

Quiche-w-kształcie-serca-na-Dzień-Mamy-Fot.-MSM-Mońki_1Składniki na danie: Quiche ze szpinakiem

Ciasto:

  • – 200 g mąki pszennej
  • – 120 g masła
  • – 1 żółtko
  • – szczypta soli

Farsz:

  • – 200 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
  • – 1 żółtko
  • – 50 ml śmietanki słodkiej 18%
  • – 200 g sera Edamskiego MSM Mońki w bloku
  • – sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa do smaku
  • – 10 sztuk pomidorków koktajlowych

 

 

Przygotowanie:

Mąkę i masło posiekać nożem, dodać żółtko, sól i wyrobić ciasto. Rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zapiec w piekarniku w 200°C przez ok. 15 minut. Przed włożeniem do piekarnika można wsypać fasolę lub groch, żeby ciasto po upieczeniu przylegało do blaszki. Szpinak rozmrozić, odlać nadmiar wody, dodać żółtko jajka, śmietankę i połowę sera pokrojonego w kostkę. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i dokładnie wymieszać. Gotową masę wyłożyć na ciasto. Na wierzch wyłożyć pozostały starty ser i przekrojone na pół pomidorki. Piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez ok. 20 minut.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (218 głosów, średnia: 4,66 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. kasia87g  25 maja 2016 10:22

    super szybkie i proste w przygotowaniu! czyli coś idealne dla mnie leniucha 😀

    Odpowiedz
  2. nungal  25 maja 2016 12:22

    Oj, chętnie przygarnęłabym takie smakołyki 🙂

    Odpowiedz
  3. Aneta  25 maja 2016 16:42

    Aż ślinka cieknie! 🙂

    Odpowiedz
  4. Wusia  25 maja 2016 18:27

    Quiche to świetne dania, które można komponować z różnych składników -po prostu z tego co aktualnie mamy w domu.A ze szpinaku to jeden z najsmaczniejszych a jeszcze w kształcie serca!po prostu poezja.

    Odpowiedz
  5. luna341  25 maja 2016 18:34

    Mam foremkę w kształcie serca ,zupełnie o niej zapomniałam ,Gdy nadchodzą Walentynki wyciągam ja z szafy a potem znów chowam, na cały długi rok..A tu proszę nie dość,ze super przepis to jeszcze w kształcie serca.Dzięki za inspirację

    Odpowiedz
  6. xtina120  25 maja 2016 22:46

    Wygląda po prostu pięknie

    Odpowiedz
  7. Ewelina  25 maja 2016 22:47

    Super! proste, szybkie i do tego wygląda cudnie. Myślę, że byłoby świetne również na inne okazje, jak chociażby Walentynki czy rocznica. Ciekawy pomysł z kształtem.

    Odpowiedz
  8. Patriszia  26 maja 2016 07:30

    Świetny prosty przepis 🙂 Danie wygląda bardzo smacznie.Myślę, że chętnie wykorzystam ten przepis, ale najpierw muszę kupić sobie formę 🙂

    Odpowiedz
  9. martucha180  26 maja 2016 10:04

    Farsz można zmienić.

    Odpowiedz
  10. nataliaa  26 maja 2016 18:13

    Wygląda przepysznie i pewnie też tak smakuje. Na miniaturce pomidory koktajlowe mnie zmyliły i myślałam że są to truskawki. 😀

    Odpowiedz
  11. Jaworka  30 maja 2016 22:30

    Nieźle sie prezentuje ale składniki bym zmieniła

    Odpowiedz
  12. amina  31 maja 2016 23:32

    pomysłowo 😉

    Odpowiedz
  13. J  7 lutego 2018 10:09

    na pewno spróbuję, myślę że w tradycyjnej okrągłej formie też wyjdzie dobrze

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany