Quiche ze szpinakiem w kształcie serca – potrawa na Dzień Mamy
Składniki na danie: Quiche ze szpinakiem
Ciasto:
- – 200 g mąki pszennej
- – 120 g masła
- – 1 żółtko
- – szczypta soli
Farsz:
- – 200 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
- – 1 żółtko
- – 50 ml śmietanki słodkiej 18%
- – 200 g sera Edamskiego MSM Mońki w bloku
- – sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa do smaku
- – 10 sztuk pomidorków koktajlowych
Przygotowanie:
Mąkę i masło posiekać nożem, dodać żółtko, sól i wyrobić ciasto. Rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zapiec w piekarniku w 200°C przez ok. 15 minut. Przed włożeniem do piekarnika można wsypać fasolę lub groch, żeby ciasto po upieczeniu przylegało do blaszki. Szpinak rozmrozić, odlać nadmiar wody, dodać żółtko jajka, śmietankę i połowę sera pokrojonego w kostkę. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i dokładnie wymieszać. Gotową masę wyłożyć na ciasto. Na wierzch wyłożyć pozostały starty ser i przekrojone na pół pomidorki. Piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez ok. 20 minut.