Quiche szpinakowe w kształcie serca

Quiche-na-walentynkową-kolację-Fot.MSM-Mońki

Składniki:

Ciasto:

– 200 g mąki pszennej

– 120 g masła

– 1 żółtko

– szczypta soli

Farsz:

– 200 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego

– 1 żółtko

– 50 ml śmietanki słodkiej 18%

– 200 g sera Edamskiego MSM Mońki w bloku

– sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa do smaku

– 10 sztuk pomidorków koktajlowych

 

Wykonanie:

Mąkę i masło posiekać nożem, dodać żółtko, sól i wyrobić ciasto. Rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zapiec w piekarniku w 200°C przez ok. 15 minut. Przed włożeniem do piekarnika można wsypać fasolę lub groch, żeby ciasto po upieczeniu przylegało do blaszki. Szpinak rozmrozić, odlać nadmiar wody, dodać żółtko jajka, śmietankę i połowę sera pokrojonego w kostkę. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i dokładnie wymieszać. Gotową masę wyłożyć na ciasto. Na wierzch wyłożyć pozostały starty ser i przekrojone na pół pomidorki. Piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez ok. 20 minut.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (156 głosów, średnia: 4,59 z 5)
zapisuję głos...