Quiche szpinakowe w kształcie serca
Składniki:
Ciasto:
– 200 g mąki pszennej
– 120 g masła
– 1 żółtko
– szczypta soli
Farsz:
– 200 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
– 1 żółtko
– 50 ml śmietanki słodkiej 18%
– 200 g sera Edamskiego MSM Mońki w bloku
– sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa do smaku
– 10 sztuk pomidorków koktajlowych
Wykonanie:
Mąkę i masło posiekać nożem, dodać żółtko, sól i wyrobić ciasto. Rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zapiec w piekarniku w 200°C przez ok. 15 minut. Przed włożeniem do piekarnika można wsypać fasolę lub groch, żeby ciasto po upieczeniu przylegało do blaszki. Szpinak rozmrozić, odlać nadmiar wody, dodać żółtko jajka, śmietankę i połowę sera pokrojonego w kostkę. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i dokładnie wymieszać. Gotową masę wyłożyć na ciasto. Na wierzch wyłożyć pozostały starty ser i przekrojone na pół pomidorki. Piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez ok. 20 minut.