Quiche z kurkami i świeżym cząbrem

Pomysł na danie prosto z Francji – kruche ciasto z apetycznym, wytrawnym nadzieniem – czyli quiche. Quiche zawsze  zawiera nadzienie bazujące na śmietanowo-jajecznej masie. Dzisiaj proponujemy je wypełnić kurkami. Oto przepis na quiche z kurkami – doskonałe danie dla wegetarian

Quiche z kurkami Składniki na danie: Quiche z kurkami i świeżym cząbrem

na ciasto:

250 g mąki pszennej

120 g zimnego masła

1 jajko

1 łyżka zimnej wody

szczypta soli

na farsz:

200 g świeżych kurek

1 cebula

150 g sera żółtego Gouda MSM Mońki

300 ml śmietanki 36%

4 jajka

3 gałązki cząbru

sól i pieprz do smaku

 

 

Sposób wykonania

Ciasto:

Mąkę przesiać przez sito i posiekać z masłem. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Następnie rozwałkować i wyłożyć na blaszkę do tarty wysmarowaną masłem. Na wierzch położyć papier do pieczenia, na papier dwie garście surowej fasoli lub ryżu, w celu obciążenia. Piec w rozgrzanym do 180oC piekarniku przez 15 minut. Usunąć papier i obciążenie.

Farsz:

Kurki oczyścić i poddusić przez parę minut na maśle, razem z cebulą pokrojoną w kostkę. Doprawić do smaku solą, pieprzem, wymieszać i odstawić.

Śmietankę dokładnie rozmieszać z jajkami, następnie dodać utarty na grubym oczku ser i posiekany cząber. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz wymieszać. Tak przygotowaną masę wlać na podpieczony kruchy spód, a na wierzch wyłożyć wcześniej przygotowane kurki. Całość upiec w rozgrzanym do 180oC piekarniku, do zrumienienia (ok. 25 minut).

Inne przepisy na quiche:

Quiche ze szpinakiem w kształcie serca – potrawa na Dzień Mamy

Quiche ze szpinakiem w kształcie serca – potrawa na Dzień Mamy

Składniki na danie: Quiche ze szpinakiem Ciasto: - 200 g mąki pszennej - 120 g masła - 1 żółtko - szczypta soli Farsz: - 200 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego - 1 żółtko - 50 ml śmietanki
Proste danie: Quiche z brokułami i marchewką

Proste danie: Quiche z brokułami i marchewką

Składniki na danie: Quiche z brokułami i marchewką opakowanie ciasta francuskiego 200 g twarożku kanapkowo – sernikowego Mój Ulubiony 2 jajka łyżeczka suszonego tymianku łyżeczka suszonego oregano łyżeczka suszonej bazylii 2 ząbki czosnku 150 g śmietany
Przepisy blogerów: Wielkanocny quiche

Przepisy blogerów: Wielkanocny quiche

Autorką przepisu jest Sandra z bloga oomnomnomnom.blogspot.com Ten  inspirujący przepis na Wielkanocny quiche wraz z pozostałymi 130 nowymi pomysłami na  potrawy Wielkanocne został przesłany na konkurs kulinarny. Konkurs został zorganizowany przez Farmio, markę jaj od kur karmionych certyfikowaną paszą

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (182 głosów, średnia: 4,82 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  19 lipca 2017 11:30

    Musi być pyszne!

    Odpowiedz
  2. Wusia  19 lipca 2017 14:22

    Każdy quiche jest świetny.Dobre jednodaniowe jedzonko, chyba lepsze od pizzy.

    Odpowiedz
  3. justyna8  21 lipca 2017 09:03

    Świetny pomysł na wykorzystanie kurek. Ja wczoraj robiłam placki ziemniaczane z sosem kurkowym – pycha!

    Odpowiedz
  4. AnnStyl  25 lipca 2017 22:27

    Niezłe danie. Uwielbiam kurki za ich wyjątkowy smak. To moje ulubione grzyby. Może to śmieszne ale wolę kurki od prawdziwków za to ich chrzęszczenie miedzy zębami przy gryzieniu. Usuń powtórzony wyraz i ich wyjątkowy smak i aromat. A danie zaproponowane w przepisie jest zachęcające do konsumpcji.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany