Pyszne wakacyjne serniki – poznaj przepisy Szefów Kuchni

Wakacje, to prawdziwa uczta dla naszych zmysłów – żywe kolory kwitnącej natury, ciepłe promienie słońca na skórze, dźwięk szumienia morza lub śpiewu ptaków w lesie. A do tych doświadczeń dodajmy jeszcze jeden – smak. Kiedy myślimy o smaku lata, myślimy o świeżych, soczystych owocach, o lekkim, nieprzeciążającym żołądka jedzeniu. Ale czy można sobie wyobrazić lato bez słodkości?

Fot. mat. nadesłane

Świeżość lata zamknięta w pysznych deserach

Czas wakacji to także czas, kiedy możemy pozwolić sobie na trochę więcej słodkości, przecież ruch na świeżym powietrzu i słońce dodają nam energii! Nic więc dziwnego, że lato jest idealnym momentem na eksperymentowanie z deserami. Jednym z naszych ulubionych jest bez wątpienia sernik. I to nie byle jaki, ale ten na zimno. Nie tylko dlatego, że jego przygotowanie nie wymaga użycia piekarnika, co w upalne dni jest prawdziwą błogosławieństwem, ale przede wszystkim dlatego, że jest wyjątkowo pyszny, aksamitny i orzeźwiający.

Aksamitny serek – sprzymierzeniec w kuchni

Jeżeli chodzi o przygotowanie deserów, niezastąpione okazują się produkty od aksamitne serki. W naszych przepisach na serniki na zimno używamy dwóch rodzajów serków: Twój Smak Naturalny oraz Twój Smak Aksamitny. Obie odmiany charakteryzują się wyjątkową konsystencją, która idealnie wpływają na strukturę naszych serników, a także niepowtarzalnym, delikatnym smakiem, który doskonale łączy się z innymi składnikami. Ponadto, dla dodatkowego smaku i puszystości deserów, wykorzystujemy Śmietankę 30% również. Jest ona niezwykle kremowa, doskonale ubija się, tworząc puszysty krem, który dodaje lekkości każdemu deserowi.

Zapraszamy do odkrywania naszych wakacyjnych przepisów na serniki, które z pewnością umilą letnie chwile zarówno na rodzinnych przyjęciach, jak i w codziennym relaksie. Każdy przepis został starannie opracowany przez szefów kuchni, tak aby mógł Państwa zachwycić zarówno smakiem, jak i wyglądem. Zatem do dzieła – niech smak sernika stanie się kolejnym zmysłowym doświadczeniem tych wakacji!

 Sernik z jagodami

Autor przepisu: Piotr Papież 

Fot. mat. nadesłane

Składniki na spód:

  • 150 g Masła z Piątnicy
  • 150 g ciastek Oreo

Składniki na masę serową:

  • 500 g Serka Twój Smak Naturalny z Piątnicy
  • 300 g Śmietanki 30% z Piątnicy
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g cukru kryształu
  • 20 g żelatyny
  • 600 g jagód
  • 1 laska wanilii
  • 100 ml gorącej wody

Składniki dekoracyjne:

  • jagody, jeżyny

Wykonanie:

  1. Ciastka zmiksuj, dodaj rozpuszczone Masło z Piątnicy i wymieszaj. Masę z ciastek wyłóż na spód tortownicy o średnicy 24 cm. Schłodź w lodówce przez ok. 20 min.
  2. Śmietankę 30% z Piątnicy ubij na ¾ stabilności.
  3. Jagody zmiksuj z cukrem kryształem. 
  4. Do Serka Twój Smak z Piątnicy dodaj cukier puder, ziarna wanilii i wymieszaj wszystko na jednolitą masę. 
  5. Pod koniec mieszania dodaj ubitą śmietankę i całość połącz.
  6. Żelatynę zalej gorącą wodą i dokładnie wymieszaj.
  7. Rozpuszczoną żelatynę przelej po równo do dwóch misek i dodaj do nich przygotowaną masę serową. Wymieszaj. 
  8. Do jednej z misek dodaj jagody zmiksowane z cukrem i ponownie dokładnie wymieszaj. 
  9. Na wcześniej przygotowany spód z ciasteczek wylej całą białą masę serową. Następnie dolej połowę masy serowej z jagodami i całość delikatnie przemieszaj. 
  10. Na górę wlej resztę masy z jagodami. Sernik schowaj do lodówki na 12 godzin.
  11. Podawaj ze świeżymi owocami. Smacznego!

Sernikowe semifredo z morelą 

 autor przepisu: Arkadiusz Korzeń

Fot. mat. nadesłane

Składniki na masę lodową:

  • 200 g Serka Twój Smak Aksamitny klasyczny z Piątnicy
  • 400 g Śmietanki 30% z Piątnicy
  • 100 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 100 g dekstrozy
  • 1 laska wanilii
  • 40 g ciastek bezowych

Składniki na cremeux:

  • 170 g purée morelowego
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej
  • 3 jajka
  • 85 g cukru
  • 45 g masła kakaowego
  • 190 g Masła 83% z Piątnicy

Składniki na polewę:

  • 200 g czekolady deserowej
  • 200 g masła kakaowego

Wykonanie:

  1. Przygotuj cremeux. Purée morelowe, cukier i jajka doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia. Dodaj masło kakaowe oraz skórkę pomarańczową.
  2. Gdy masa uzyska temperaturę 40°C, dodaj Masło 83% z Piątnicy i wszystko zmiksuj. 
  3. Zrób masę lodową. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno.
  4. Schłodzoną Śmietankę 30% z Piątnicy ubij razem z dekstrozą na ¾ stabilności, pod koniec ubijania dodawaj stopniowo Serek Twój Smak Aksamitny z Piątnicy i całość zmiksuj na jednolitą masę.
  5. Mikserem napowietrz żółtka z cukrem pudrem i dodaj ziarna wanilii. 
  6. Do masy ze śmietany i serka dodaj napowietrzone żółtka i ubite białka, połamane bezy oraz cremeux morelowe i wszystko delikatnie połącz. 
  7. Przelej do formy, np. w kształcie lodów na patyku i zamroź. 
  8. Przygotuj polewę czekoladową: rozpuść masło kakaowe i połącz je z czekoladą. 
  9. Zamrożone lody maczaj w polewie o temp. 28°C.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (33 głosów, średnia: 4,85 z 5)
zapisuję głos...