Pyszne wakacyjne serniki – poznaj przepisy Szefów Kuchni
Wakacje, to prawdziwa uczta dla naszych zmysłów – żywe kolory kwitnącej natury, ciepłe promienie słońca na skórze, dźwięk szumienia morza lub śpiewu ptaków w lesie. A do tych doświadczeń dodajmy jeszcze jeden – smak. Kiedy myślimy o smaku lata, myślimy o świeżych, soczystych owocach, o lekkim, nieprzeciążającym żołądka jedzeniu. Ale czy można sobie wyobrazić lato bez słodkości?
Świeżość lata zamknięta w pysznych deserach
Czas wakacji to także czas, kiedy możemy pozwolić sobie na trochę więcej słodkości, przecież ruch na świeżym powietrzu i słońce dodają nam energii! Nic więc dziwnego, że lato jest idealnym momentem na eksperymentowanie z deserami. Jednym z naszych ulubionych jest bez wątpienia sernik. I to nie byle jaki, ale ten na zimno. Nie tylko dlatego, że jego przygotowanie nie wymaga użycia piekarnika, co w upalne dni jest prawdziwą błogosławieństwem, ale przede wszystkim dlatego, że jest wyjątkowo pyszny, aksamitny i orzeźwiający.
Aksamitny serek – sprzymierzeniec w kuchni
Jeżeli chodzi o przygotowanie deserów, niezastąpione okazują się produkty od aksamitne serki. W naszych przepisach na serniki na zimno używamy dwóch rodzajów serków: Twój Smak Naturalny oraz Twój Smak Aksamitny. Obie odmiany charakteryzują się wyjątkową konsystencją, która idealnie wpływają na strukturę naszych serników, a także niepowtarzalnym, delikatnym smakiem, który doskonale łączy się z innymi składnikami. Ponadto, dla dodatkowego smaku i puszystości deserów, wykorzystujemy Śmietankę 30% również. Jest ona niezwykle kremowa, doskonale ubija się, tworząc puszysty krem, który dodaje lekkości każdemu deserowi.
Zapraszamy do odkrywania naszych wakacyjnych przepisów na serniki, które z pewnością umilą letnie chwile zarówno na rodzinnych przyjęciach, jak i w codziennym relaksie. Każdy przepis został starannie opracowany przez szefów kuchni, tak aby mógł Państwa zachwycić zarówno smakiem, jak i wyglądem. Zatem do dzieła – niech smak sernika stanie się kolejnym zmysłowym doświadczeniem tych wakacji!
Sernik z jagodami
Autor przepisu: Piotr Papież
Składniki na spód:
- 150 g Masła z Piątnicy
- 150 g ciastek Oreo
Składniki na masę serową:
- 500 g Serka Twój Smak Naturalny z Piątnicy
- 300 g Śmietanki 30% z Piątnicy
- 100 g cukru pudru
- 100 g cukru kryształu
- 20 g żelatyny
- 600 g jagód
- 1 laska wanilii
- 100 ml gorącej wody
Składniki dekoracyjne:
- jagody, jeżyny
Wykonanie:
- Ciastka zmiksuj, dodaj rozpuszczone Masło z Piątnicy i wymieszaj. Masę z ciastek wyłóż na spód tortownicy o średnicy 24 cm. Schłodź w lodówce przez ok. 20 min.
- Śmietankę 30% z Piątnicy ubij na ¾ stabilności.
- Jagody zmiksuj z cukrem kryształem.
- Do Serka Twój Smak z Piątnicy dodaj cukier puder, ziarna wanilii i wymieszaj wszystko na jednolitą masę.
- Pod koniec mieszania dodaj ubitą śmietankę i całość połącz.
- Żelatynę zalej gorącą wodą i dokładnie wymieszaj.
- Rozpuszczoną żelatynę przelej po równo do dwóch misek i dodaj do nich przygotowaną masę serową. Wymieszaj.
- Do jednej z misek dodaj jagody zmiksowane z cukrem i ponownie dokładnie wymieszaj.
- Na wcześniej przygotowany spód z ciasteczek wylej całą białą masę serową. Następnie dolej połowę masy serowej z jagodami i całość delikatnie przemieszaj.
- Na górę wlej resztę masy z jagodami. Sernik schowaj do lodówki na 12 godzin.
- Podawaj ze świeżymi owocami. Smacznego!
Sernikowe semifredo z morelą
autor przepisu: Arkadiusz Korzeń
Składniki na masę lodową:
- 200 g Serka Twój Smak Aksamitny klasyczny z Piątnicy
- 400 g Śmietanki 30% z Piątnicy
- 100 g cukru pudru
- 2 jajka
- 100 g dekstrozy
- 1 laska wanilii
- 40 g ciastek bezowych
Składniki na cremeux:
- 170 g purée morelowego
- 1 łyżka skórki pomarańczowej
- 3 jajka
- 85 g cukru
- 45 g masła kakaowego
- 190 g Masła 83% z Piątnicy
Składniki na polewę:
- 200 g czekolady deserowej
- 200 g masła kakaowego
Wykonanie:
- Przygotuj cremeux. Purée morelowe, cukier i jajka doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia. Dodaj masło kakaowe oraz skórkę pomarańczową.
- Gdy masa uzyska temperaturę 40°C, dodaj Masło 83% z Piątnicy i wszystko zmiksuj.
- Zrób masę lodową. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno.
- Schłodzoną Śmietankę 30% z Piątnicy ubij razem z dekstrozą na ¾ stabilności, pod koniec ubijania dodawaj stopniowo Serek Twój Smak Aksamitny z Piątnicy i całość zmiksuj na jednolitą masę.
- Mikserem napowietrz żółtka z cukrem pudrem i dodaj ziarna wanilii.
- Do masy ze śmietany i serka dodaj napowietrzone żółtka i ubite białka, połamane bezy oraz cremeux morelowe i wszystko delikatnie połącz.
- Przelej do formy, np. w kształcie lodów na patyku i zamroź.
- Przygotuj polewę czekoladową: rozpuść masło kakaowe i połącz je z czekoladą.
- Zamrożone lody maczaj w polewie o temp. 28°C.