Pyszne przepisy na pierś z kurczaka

Masz ochotę na pyszne, lekkostrawne, a na dodatek niskokaloryczne danie? Szukasz przepisu na posiłek, który przypadnie do gustu całej rodzinie – począwszy od dzieci, a na seniorach skończywszy? Jeśli tak, to świetnie się składa! Poznaj przepisy na wspaniałe, aromatyczne dania z wykorzystaniem jednego z najpopularniejszych, mięsnych składników czyli piersi z kurczaka.

Piersi z kurczaka Zagrodowego czyli zalety mięsa drobiowego z ekologicznej hodowli

Mięso z piersi z kurczaka to składnik charakteryzujący się delikatnym smakiem oraz miękkim i wyjątkowo soczystym wnętrzem. W związku z powyższym z powodzeniem może być on jedzony samodzielnie, w formie przekąski, jak i stanowić dodatek do wielu, różnego rodzaju dań. Zanim jednak sięgniesz po opisywany typ mięsa, w pierwszej kolejności zadbaj o to, by w twojej kuchni znalazły się piersi z kurczaka odznaczające się najwyższą jakością, a zatem pozbawione szkodliwych dodatków takich jak np. antybiotyki. Po jakie zatem mięso sięgnąć? Oczywiście po kurczaka Zagrodowego!

Kurczak Zagrodowy pochodzi z małych, rodzinnym gospodarstw znajdujących się na Podlasiu. Hodowane tam zwierzęta żyją w sposób zgodny z naturą, a zatem na wolnym wybiegu, z całorocznym dostępem do obszernej zagrody na świeżym powietrzu i dużą ilością miejsca w kurniku. Ptaki karmione są specjalnie skomponowaną, niemodyfikowane genetycznie (bez GMO) i w 100% roślinną mieszanką zbóż. Zwierzętom nie są podawane żadne antybiotyki, dzięki czemu otrzymywane mięso jest w pełni naturalne czyli po prostu zdrowe.

Piersi z kurczaka Zagrodowego – wartości odżywcze

Mięso z piersi kurczaka to produkt zarówno lekkostrawny, niskokaloryczny (porcja o wadze 100 g piersi kurczaka zawiera jedynie ok. 100 kcal!), jak i zdrowy. W jego składzie znajdziemy całą masę cennych minerałów (takich jak m.in. tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas foliowy, pantotenowy, wapń, żelazo, magnez, fosfor czy potas) oraz witamin (m.in. witamina A, C, D, E, K, witaminy z grupy B). Warto dodać, że po piersi z kurczaka mogą sięgać nawet osoby o zawyżonym poziomie cholesterolu, gdyż w 100g opisywanego mięsa znajduje się zaledwie 58 mg wspomnianego związku.

Przepisy na kurczaka

Pierś z kurczaka zawijana w boczku

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 6 plastrów boczku
  • 3 łyżeczki musztardy Dijon
  • 1 kulka sera Mozzarella
  • Przyprawy: sól, pieprz

Wykonanie:

Mięso oczyść, każdą z piersi podziel na 3 części i delikatnie rozbij tłuczkiem na grubość około 1 cm. Każdy z kawałków oprósz przyprawami po obu stronach, a następnie posmaruj musztardą (wyłącznie po jednej stronie). Mozzarellę odsącz z zalewy i pokrój na 6 grubych plastrów. Kawałki sera połóż na mięsie (na stronie z musztardą), a następnie owiń boczkiem. Roladki umieść w naczyniu żaroodpornym, skropl oliwą z oliwek i piecz przez ok. 25 min. w 190* C.

Pierś z kurczaka ze szparagami

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • Pęczek szparagów
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka mąki
  • Przyprawy: sól, pieprz, czosnek

Wykonanie:

Mięso oczyść i pokrój na małe kawałki. Oprósz przyprawami i obtocz w mące. Szparagi umyj, odłam twarde końcówki i pokrój na kawałki (główki pozostaw w całości). Kawałki mięsa podsmaż na patelni przez ok. 4 minuty. Po tym czasie dodaj bulion oraz szparagi i gotuj razem przez ok. 2 minuty. Dodaj masło, śmietankę i posiekaną natkę. Całość wymieszaj i podawaj z ziemniakami lub świeżym pieczywem.

Pierś z kurczaka po chińsku

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • Ok. 2 cm kawałek imbiru
  • 1/2 papryczki chili
  • Przyprawy: sól, pieprz

Na sos:

  • 1/4 szklanki wody
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu

Wykonanie:

Cebulę pokrój w pióra, czosnek oraz imbir zetrzyj na tarce. Papryczkę chili posiekaj uprzednio usuwając pestki. Składniki wrzuć na rozgrzany tłuszcz i smaż przez ok. 2 minuty. Mięso oczyść, pokrój w kostkę, dopraw solą oraz pieprzem i obtocz w skrobi. Dodaj do pozostałych składników i smaż przez 10 minut. Dodaj składniki sosu, wymieszaj i gotuj całość przez ok. 3 minuty. Podawaj z ugotowanym ryżem.

Więcej sprawdzonych przepisów na dania z kurczaka znajdziesz na stronie https://zagrodowy.pl/przepisy/.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (21 głosów, średnia: 4,76 z 5)
zapisuję głos...