Penne putaneska
Szybki obiad w zabieganym dniu? Makaron! Rodzinny posiłek, który wszystkim posmakuje? Makaron! Kolacja we włoskim stylu? Makaron! Oto przepis na penne we włoskim stylu
Penne putaneska
czas przygotowania: 20 minut
ilość porcji: 3-5
Składniki:
- 1 opakowanie Fix Rurki Arrabiata z kurczakiem Knorr
- 10 dag parmezanu
- 15 dag makaronu penne
- 1 szklanka wody
- 2 ząbki czosnku
- 10 dag oliwek czarnych
- 1 puszka koreczków helsińskich lub 5 dag anchois
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki kaparów
- 1 pęczek pietruszki
Przygotowanie:
1. Umyj i osusz natkę pietruszki. Posiekaj. Makaron penne ugotuj al dente. Pokrój anchovies.
2. Rozgnieć czosnek i podsmaż na złoty kolor na dwóch łyżkach oliwy. Dodaj ugotowany makaron, posiekaną pietruszkę, anchois, oliwki i kapary i chwilę smaż.
3. Do zimnej wody dodaj Fix Knorr i dobrze wymieszaj. Połącz ze składnikami na patelni i zagotuj. Makaron podawaj posypany parmezanem.
RADA: Jeśli lubisz, penne możesz podawać również z gotowanymi krewetkami. Wystarczy dodać je na etapie podsmażania czosnku.
źródło: www.przepisy.pl