Pyszna szarlotka z szarą renetą i migdałami – przepis

Pyszna szarlotka z szarą renetą i migdałamiProponujemy wam dzisiaj przepis na szarlotkę na bazie szarej renety.

Największą zaletą renet są ich kulinarne właściwości. Są świetne do surówek i sałatek, jednak pełnię winnego smaku ujawniają w szarlotkach. Nadzienie przygotowane z przesmażonych z cukrem i doprawionych korzeniami szarych renet to poezja smaku. Twarde jabłka pod wpływem temperatury miękną, by szybko zamienić się w aromatyczne, owocowe nadzienie – doskonałe do placków, szarlotek czy naleśników.

Złota reneta (jedna z odmian) dojrzewa w drugiej połowie września, lada moment wypatrujcie jej na bazarkach. Na szarą renetę musimy poczekać do połowy października, wtedy owoce uzyskują najlepsze walory smakowe i zapachowe.

Składniki na szarlotkę z szarą renetą i migdałami

Ciasto:

3 szklanki mąki

1 szklanka cukru trzcinowego

1 kostka margaryny Palma z Murzynkiem

2 jajka

2 żółtka

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

Jabłkowe nadzienie:

2 kg szarych renet

pół szklanki cukru trzcinowego

garść płatków migdałowych

1 łyżeczka cynamonu

pół łyżeczki imbiru

 

 Sposób przygotowania dania szarlotka z szarą renetą i migdałami:

  1. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobne plasterki. Przełóż je na patelnię i delikatnie podgrzewaj, aby zmiękły. Wsyp cukier, płatki migdałowe, cynamon i imbir. Przesmażone jabłka odstaw do wystudzenia.
  2. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj proszek do pieczenia, pokrojoną margarynę Palma z Murzynkiem, jaja, żółtka i cukier. Szybko zagnieć ciasto, a następnie podziel je na dwie równe części.
  3. Połowę ciasta rozwałkuj i przełóż na blachę posmarowaną margaryną. Wyłóż jabłkowe nadzienie i przykryj drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Wstaw do piekarnika nagrzanego to temperatury 180˚C. Piecz przez godzinę.
  4. Ostudzoną szarlotkę podawaj oprószoną cukrem pudrem. Doskonale komponuje się z lodami waniliowymi, posypanymi płatkami migdałów.


Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (164 głosów, średnia: 4,61 z 5)
loading... zapisuję głos...