Pyszna przekąska: Francuskie paluchy serowe – tutorial krok po kroku

paluchy-serowe

Fot.-MSM-Mońki

Składniki na: Francuskie paluchy serowe

  • 1 rolka gotowego ciasta francuskie
  • 1 jajko
  • 100 g sera żółtego Gouda MSM Mońki
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu
  • papryka słodka w proszku

 

Sposób przygotowania:

KROK 1:

Arkusz ciasta rozwinąć i podzielić na dwie równe połowy. Jedną część posmarować roztrzepanym jajkiem. Żółty ser zetrzeć na grubym oczku.

Francuskie-paluchy-serowe---krok-1-Fot.-MSM-Mońki

Fot.-MSM-Mońki

KROK 2:

Posmarowaną jajkiem część ciasta posypać startym serem. Ser lekko przycisnąć do ciasta tak, aby się przykleił, a następnie przykryć całość drugą połową ciasta i też lekko przycisnąć.

Francuskie-paluchy-serowe---krok-2-Fot.-MSM-Mońki

Fot.-MSM-Mońki

KROK 3:

Tak przygotowane ciasto pokroić  w paski o szerokości 2 cm. Każdy pasek chwycić za oba końce i skręcić w przeciwnych kierunkach, aby powstały „sprężynki”. Tak przygotowane paluchy ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując 2-3 cm odstępy. Każdy koniec palucha przycisnąć do blaszki, żeby pozostały na swoim miejscu podczas pieczenia. Całość posypać sezamem  i papryką. Następnie piec w piekarniku w  temp. 200°C przez około 15 minut. Upieczone paluchy powinny być złociste i chrupiące. Można podawać je zarówno na ciepło jak i na zimno.

Francuskie-paluchy-serowe---krok-3-Fot.-MSM-Mońki

Fot.-MSM-Mońki

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (219 głosów, średnia: 4,74 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. paulaalfc  14 stycznia 2016 13:46

    Mm wyglądają pysznie 😋😊

    Odpowiedz
  2. Aneta  14 stycznia 2016 14:22

    Ależ uwielbiam takie rzeczy! 🙂

    Odpowiedz
  3. adamorek  14 stycznia 2016 16:23

    robię dziś do grzanego piwa

    Odpowiedz
  4. Wusia  14 stycznia 2016 18:09

    Świetny przepis.W weekend spróbuje je zrobić.

    Odpowiedz
  5. czarna578  14 stycznia 2016 18:35

    Proste łatwe i na pewno pyszne 🙂

    Odpowiedz
  6. bbo  14 stycznia 2016 19:42

    To sezam, a ja myślałam, że mak 🙂

    Odpowiedz
  7. Jaworka  14 stycznia 2016 20:44

    Super i łatwe w wykonaniu zawsze to coś nowego a do tego smacznego

    Odpowiedz
  8. lilkawodna  14 stycznia 2016 21:27

    Robiłam kiedyś po obejrzeniu foodnetwork . Pycha są! !!

    Odpowiedz
  9. macierzanka  14 stycznia 2016 22:15

    Wyglądają przepysznie ,zrobię na pewno.

    Odpowiedz
  10. Margaretkaw  15 stycznia 2016 08:01

    Świetny przepis, zrobię w najbliższą sobotę 🙂

    Odpowiedz
  11. martucha180  15 stycznia 2016 09:59

    Proste!

    Odpowiedz
  12. Żanett  15 stycznia 2016 11:46

    Zjadłabym 😀

    Odpowiedz
  13. magda6915  15 stycznia 2016 14:33

    Ciekawa jestem jak to smakuje bo nie miałam jeszcze okazji spróbować

    Odpowiedz
  14. Patriszia  17 stycznia 2016 17:34

    Świetna przekąska 🙂 wypróbuję 🙂

    Odpowiedz
  15. AnnStyl  29 stycznia 2017 18:48

    Dzięki za ten przepis 🙂 ! Uwielbiam te paluchy i często kupują ale nie przyszło mi do głowy, że można je tak proso zrobić. Teraz ciasto francuskie gotowe można wszędzie dostać i jest niedrogie, więc takie paluchy nawet wyjdą taniej niż w sklepie, a do tego świeżutkie i w każdej chwili można sobie je zrobić. Super.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany