Pyszna przekąska: Francuskie paluchy serowe – tutorial krok po kroku
Składniki na: Francuskie paluchy serowe
- 1 rolka gotowego ciasta francuskie
- 1 jajko
- 100 g sera żółtego Gouda MSM Mońki
- 1 łyżeczka czarnego sezamu
- papryka słodka w proszku
Sposób przygotowania:
KROK 1:
Arkusz ciasta rozwinąć i podzielić na dwie równe połowy. Jedną część posmarować roztrzepanym jajkiem. Żółty ser zetrzeć na grubym oczku.
KROK 2:
Posmarowaną jajkiem część ciasta posypać startym serem. Ser lekko przycisnąć do ciasta tak, aby się przykleił, a następnie przykryć całość drugą połową ciasta i też lekko przycisnąć.
KROK 3:
Tak przygotowane ciasto pokroić w paski o szerokości 2 cm. Każdy pasek chwycić za oba końce i skręcić w przeciwnych kierunkach, aby powstały „sprężynki”. Tak przygotowane paluchy ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując 2-3 cm odstępy. Każdy koniec palucha przycisnąć do blaszki, żeby pozostały na swoim miejscu podczas pieczenia. Całość posypać sezamem i papryką. Następnie piec w piekarniku w temp. 200°C przez około 15 minut. Upieczone paluchy powinny być złociste i chrupiące. Można podawać je zarówno na ciepło jak i na zimno.
Mm wyglądają pysznie 😋😊
Ależ uwielbiam takie rzeczy! 🙂
robię dziś do grzanego piwa
Świetny przepis.W weekend spróbuje je zrobić.
Proste łatwe i na pewno pyszne 🙂
To sezam, a ja myślałam, że mak 🙂
Super i łatwe w wykonaniu zawsze to coś nowego a do tego smacznego
Robiłam kiedyś po obejrzeniu foodnetwork . Pycha są! !!
Wyglądają przepysznie ,zrobię na pewno.
Świetny przepis, zrobię w najbliższą sobotę 🙂
Proste!
Zjadłabym 😀
Ciekawa jestem jak to smakuje bo nie miałam jeszcze okazji spróbować
Świetna przekąska 🙂 wypróbuję 🙂
Dzięki za ten przepis 🙂 ! Uwielbiam te paluchy i często kupują ale nie przyszło mi do głowy, że można je tak proso zrobić. Teraz ciasto francuskie gotowe można wszędzie dostać i jest niedrogie, więc takie paluchy nawet wyjdą taniej niż w sklepie, a do tego świeżutkie i w każdej chwili można sobie je zrobić. Super.