Pyszna dyniowa owsianka – najlepsze śniadanie na październikowe poranki
Dynia to jedno z tych warzyw, które bez wątpienia kojarzą się z jesienią. Dynia jest królową października, punkt nr 1 tematycznych dekoracji i pierwszoplanowa bohaterka rozgrzewających posiłków. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do śniadań. Ściągnie z łóżka nawet największego śpiocha, dodając mu pozytywnej energii na cały poranek. Mamy dla Was przepis na owsiankę z karmelizowaną dynią i orzechami! Pyszności!
Październik, czyli sezon na dynię
Początek jesieni bywa trudny. Wciąż jeszcze rozmyślamy o lecie, ale musimy przestawić się na jesienną aurę. W takiej sytuacji pyszne i pożywne śniadanie będzie najlepszym rozwiązaniem: umili poranek, rozgrzeje i doda energii. Owsianka na bazie dyni i orzechów to bardzo dobra propozycja dla osób, które chcą z wigorem zacząć dzień pełen wyzwań. Dynia zawiera wiele witamin – takich jak A, C, E – i minerałów, m.in. magnez, selen, potas, a także cynk. Jest niskokalorycznym owocem, zapobiega zaparciom, obniża stężenie cholesterolu we krwi.
Gotowana owsianka z karmelizowaną dynią i orzechami
Owsiankę z dynią możesz przygotować rano (ok. 30 minut) lub wieczorem i przechować w lodówce. Rankiem wystarczy ją tylko lekko podgrzać.
Składniki na owsiankę:
- szklanka mleka (np. Łaciate 3,2%)
- 5 łyżek płatków owsianych górskich
- pół łyżeczki mielonego cynamonu
Składnik potrzebne do przyrządzenia dyni:
- kawałek dyni
- 1 łyżeczka masła ekstra (np. Łaciate)
- cukier lub miód do smaku
- sok z cytryny według uznania
Dodatkowo:
- łyżka orzechów włoskich
- 1 mała, słodka pomarańcza
Przygotowanie:
- Obierz dynię i usuń z niej pestki. Następnie dynię dokładnie umyj i osusz.
- Pokrój dynię w kostkę.
- Pokrojoną dynię przełóż na patelnię lub do garnka, podlej odrobiną gorącej wody i duś do miękkości.
- Gdy będzie już prawie wystarczająco miękka, odparuj nadmiar wody i dodaj masło, miód, a dla podbicia smaku – cukier (można pominąć).
- Całość podsmaż kilka chwil, aż do lekkiego skarmelizowania się dyni.
- Na sam koniec dodaj odrobinę soku z cytryny.
Czas na przygotowanie owsianki!
- Do gotującego się mleka wsyp płatki owsiane i cynamon. Przez krótki czas podtrzymuj gotowanie, by owsianka mogła zgęstnieć. Jeśli jej konsystencja jest w Twojej opinii za rzadka, możesz dosypać trochę płatków.
- Gotową owsiankę przełóż do miski, a na wierzch dodaj przygotowaną wcześniej dynię. Wykonuj kilka ruchów łyżką, aby dynia lekko przemieszała się z owsianką, po czym całość posyp orzechami włoskimi. Możesz również dodać małe cząstki pomarańczy, gdyż świetnie wzbogacą one smak potrawy. Pyszne śniadanie gotowe!
Tak przyrządzona owsianka z pewnością rozgrzeje nas w zamglone, październikowe poranki.