Pyłek pszczeli – zastosowanie i działanie zdrowotne
Pyłek pszczeli to bogate źródło między innymi wielu witamin i minerałów. Czym się charakteryzuje? Jak jego spożywanie może wpływać na zdrowie? Jakie ma zastosowanie? Zapraszamy do lektury!
Spis treści:
Pyłek pszczeli – co to jest?
Pyłek pszczeli (nazywany również pyłkiem kwiatowym) zbierany jest przez pszczoły z kwiatów. Dokładniej mówiąc jest to połączenie pyłków różnych roślin z nektarem, enzymami i śliną tych owadów, które przynoszone jest do ula w specjalnych koszyczkach na tylnych nogach. Mają one postać małych kulek. Kolor pyłku uzależniony jest od konkretnego gatunku kwiatów, z którego został on zebrany. Podobnie jest z jego powierzchnią, może być ona gładka, lepka, chropowata bądź haczykowata.
Najważniejsze składniki odżywcze pyłku pszczelego
Do najważniejszych składników odżywczych pyłku pszczelego zalicza się między innymi:
- cukry, które stanowią około 33.7% składu pyłku pszczelego (jest to głównie fruktoza i glukoza);
- białka i aminokwasy, które stanowią około 23% składu pyłku pszczelego, przy czym 17% to aminokwasy;
- kwasy nukleinowe i enzymy;
- lipidy (w tym kwasy tłuszczowe);
- związki fenolowe;
- witaminy (między innymi witamina A, witamina C, witamina E oraz witaminy z grupy B);
- minerały (takie jak na przykład cynk, żelazo, mangan, nikiel, miedź, kobalt, fosfor, wapń, potas, sód, magnez);
- błonnik.
Właściwości zdrowotne pyłku pszczelego
Ze względu na bogaty skład, pyłek pszczeli posiada wiele korzystnych właściwości, mowa tutaj na przykład o:
- właściwościach antybakteryjnych i antybiotycznych – pyłek pszczeli jest często stosowany w leczeniu grypy, przeziębienia, ponieważ łagodzi objawy tych chorób;
- właściwościach regenerujących – pyłek bywa stosowany też się przy wyczerpaniu fizycznym oraz w okresie rekonwalescencji, ponieważ wpływa na poprawę wydajności oraz kondycji intelektualnej;
- właściwościach uodparniających – pyłek pszczeli może również korzystnie wpływać na układ immunologiczny, gdyż może zwiększać odporność organizmu, wspomagać produkcję przeciwciał czy też przyspieszać leczenie różnych infekcji;
- właściwościach odżywczych – ze względu na wysoką wartość odżywczą, pyłek może stymulować apetyt i wspierać procesy trawienne;
- właściwościach terapeutycznych – pyłek pszczeli może też wykazywać działanie uspokajające, ale zależy to od rodzaju rośliny, z której został on zebrany;
- właściwościach detoksykacyjnych – pyłek może także działać osłaniająco, jak i odtruwająco na wątrobę.
Zastosowanie pyłku pszczelego
Pyłek pszczeli wyróżnia się szerokim zastosowaniem, najpopularniejsze z nich to:
- zastosowanie kulinarne (można go dodawać do różnych potraw, na przykład do sałatek, jogurtów, płatków śniadaniowych, ale i do różnych wypieków czy też do marynat);
- zastosowanie kosmetyczne (pyłek stosowany jest w wielu różnych kosmetykach do pielęgnacji skóry i włosów, ze względu na swoje właściwości nawilżające, regenerujące; można go znaleźć w składzie maseczek do twarzy i do włosów, szamponów, kremów czy też balsamów);
- zastosowanie terapeutyczne (jako wsparcie rekonwalescencji po różnych chorobach czy też operacjach czy też jako wsparcie zdrowia psychicznego, redukując stres czy też poprawiając nastrój – ze względu na zawartość aminokwasów i witamin z grupy B).
Jak przechowywać pyłek pszczeli?
Pyłek pszczeli powinien być przechowywany w suchym i ciemnym miejscu. Najlepiej trzymać go w lodówce, ponieważ niska temperatura pomaga zachować jego świeżość i wartości odżywcze przez dłuższy czas. Trzeba także pamiętać o tym, żeby przechowywać go w szczelnym pojemniku, aby zapobiec dostaniu się do środka powietrza, które z kolei może przyczynić się do utleniania i utraty cennych wartości. Zaopatrzyć się w taki pyłek można między innymi na stronie firmowej Pasiekisadowskich.
Kto nie powinien spożywać pyłku pszczelego?
Niestety nie wszyscy mogą spożywać pyłek pszczeli. W szczególności powinny na niego uważać kobiety w ciąży i karmiące piersią czy też osoby z alergią na pyłki kwiatowe, jak i na produkty pszczele.
Pyłek pszczeli to bogate źródło wielu cennych składników odżywczych, które mogą korzystnie wpływać na zdrowie. Dlatego warto go włączyć do swojej codziennej diety.
Artykuł sponsorowany.