Puszysty i wilgotny sernik nadziewany pierniczkami

Czy wiedzieliście o tym, że sernik tworzy jedną z najwspanialszych kompozycji smakowych z… aromatycznym piernikiem? Oto wspaniały przepis na widowiskowy, puszysty i wilgotny sernik nadziewany aromatycznymi mięciutkimi pierniczkami w czekoladzie z soczystym wypełnieniem owocowym.  To genialne, pyszne ciasto łączące delikatność sernika z wyrazistymi nutami korzennymi pulchnych pierniczków. Wspaniale smakuje, ma idealną konsystencję a dodatkowo świetnie się prezentuje, dlatego podbija podniebienia, zachwyca i cieszy oczy nawet najbardziej wybrednych i wymagających smakoszy. Warto wypróbować przepis, bo efekt końcowy jest naprawdę zniewalający! Zatem do dzieła!

Puszysty i wilgotny sernik nadziewany pierniczkami

Składniki na cisto: Puszysty i wilgotny sernik nadziewany pierniczkami 

Masa serowa:

    • 1 kg gotowego twarogu sernikowego lub twarogu 3-krotnie zmielonego
    • 4 jajka
    • 2,5 łyżki budyniu waniliowego
    • 3/4 szklanki cukru
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego lub ekstraktu z wanilii
    • 300 g (1,5 opakowania ) pierniczków Lambertz – puszystych gwiazdek z nadzieniem wiśniowym o smaku rumowym bogato nadziewanych w czekoladzie

Spód sernika:

  • 200 g ciasteczek owsianych
  • 2 duże łyżki masła orzechowego lub 2 duże łyżki masła zwykłego
  • 1 łyżeczka cynamonu

Polewa czekoladowa:
1,5 tabliczki (150 g) gorzkiej czekolady
4 łyżki mleka
łyżeczka masła

Do dekoracji:

Płatki migdałowe, orzechy laskowe , pierniki precle w czekoladzie Lambertz

 

Przygotowanie:

Owsiane ciasteczka drobno pokruszyć, połączyć z roztopionym masłem oraz z cynamonem. Dobrze wymieszać i ugnieść równą warstwą na dnie tortownicy (24 cm). Tortownicę wstawić do lodówki.  Następnie przemielony ser utrzeć z cukrem, aromatem wanilii i budyniem na jednolita masę. Po przygotowaniu jednolitej serowej masy dodawać do niej po jednym jajku, każdorazowo miksując je z masą. Wyjąć z lodówki tortownicę z przygotowanym spodem z kruszonych ciastek i nałożyć do niej połowę serowej masy. Masę gęsto przykryć nadziewanymi pierniczkami gwiazdkami Lambertz i ponownie przykryć je pozostałą masą sernikową.

 

Tortownicę wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 160 – 165 stopni przez ok 75 minut.  Upieczony sernik pozostawiamy do wystygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wystudzone ciasto oblać ciepłą, lejącą się czekoladową polewą. Można wykorzystać do tego gotową polewę dostępną w sklepach lub przygotować własną topiąc czekoladę połączoną z masłem i mlekiem w kąpieli wodnej. Oblany czekoladą sernik dekorujemy piernikami precelkami oraz płatkami migdałowymi i orzechami laskowymi. Gotowe!!! Smacznego!

 

Porada: Sernik będzie delikatniejszy i wilgotniejszy jeżeli podczas pieczenia na dnie piekarnika umieści się naczynie z wodą. Do przekładania sernika należy użyć pierniczków nadziewanych w czekoladzie, można wybrać dowolny, ulubiony smak nadzienia – truskawkowy, porzeczkowy, śliwkowy lub użyty w przepisie wiśniowo-rumowy. Do dekoracji ciasta można wybrać dowolne dodatki, jednak należy układać je na świeżo oblanym ciepłą czekoladą cieście, aby dekoracje utrzymały się na miejscu.

Masz ochotę na inny słodki sernik? Polecamy:

Koza na słodko – sernik i czarny las

Koza na słodko – sernik i czarny las

Coraz częściej doceniamy smak i właściwości zdrowotne kozich serów, ale nadal  rzadko kojarzymy je z deserami. Nic bardziej błędnego. Okazuje się, że delikatny, kremowy smak koziego serka idealnie współgra ze słodyczą wiśni czy truskawek, tworząc

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (168 głosów, średnia: 4,79 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. macierzanka  4 stycznia 2016 14:11

    Nie wiedziałam ,że sernik tworzy wspaniałą kompozycję smakową z piernikiem. Wygląda on apetycznie ,więc warto wypróbować ten przepis.

    Odpowiedz
  2. Jaworka  4 stycznia 2016 14:14

    Świetny przepis muszę go wypróbować ale ja zawsze robię sama polewę czekoladową do ciast bo ta kupna jest dla mnie za słodka i mdła

    Odpowiedz
  3. Aneta  4 stycznia 2016 16:32

    Ależ apetycznie wygląda! *_*

    Odpowiedz
  4. Ewcia  4 stycznia 2016 17:43

    Warto spróbować! Ja piekę sernik biały z musem czekoladowym 😀

    Odpowiedz
  5. Żanett  4 stycznia 2016 19:27

    Lubię sernik, lubię piernik, więc nic nie stoi na przeszkodzie, aby te ciasta połączyć. Swoją drogą ciekawi mnie smak takiego mixu 🙂

    Odpowiedz
  6. oskarek1995  6 stycznia 2016 13:52

    mmmm, muszy wypróbować

    Odpowiedz
  7. Agnieszka  7 stycznia 2016 21:45

    Koniecznie muszę spróbować

    Odpowiedz
  8. bbo  12 stycznia 2016 21:10

    Najbardziej lubię sernik w najczystszej postaci, ale tego też bym spróbowała.

    Odpowiedz
  9. Patriszia  17 stycznia 2016 17:26

    Trzeba wypróbować 🙂

    Odpowiedz
  10. efffciaa  16 marca 2016 15:17

    Kocham serniki , choć za pierniczkami nie przepadam , ale w takiej odsłonie sernika jeszcze nigdy w życiu nie jadłam – mało tego – nawet o takim nie słyszałam 🙂

    Odpowiedz
  11. xtina120  11 czerwca 2016 00:06

    Bardzo lubię te duże pierniki. Ciekawe jak smakuja z sernikiem. to musi być coś na prawdę ciekawego. Może sobie kiedyś taki przygotuję.

    Odpowiedz
  12. A. czy  19 grudnia 2016 15:30

    Z tej ciekawości to chyba wypróbuje ten przepis – zaintrygowało mnie połączenie piernika z sernikiem XD Licze na to że będzie mega dobre 🙂

    Odpowiedz
  13. afrodyta  19 grudnia 2016 21:23

    Sernik z piernikami – ciekawe powiązanie.

    Odpowiedz
  14. ewalub  9 maja 2017 14:21

    Serniki bardzo lubię, ale pierniki nie. Raczej nie wypróbuję takiego połączenia.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany