Puszyste kluski z twarogu w owocowej odsłonie
Choć lato powoli ustępuje miejsca jesieni, wciąż możemy cieszyć się bogactwem świeżych owoców, które nie tylko zachwycają smakiem, ale i wspierają nasze zdrowie. Maliny i borówki to prawdziwe bomby witaminowe i źródło antyoksydantów, a soczyste nektarynki i brzoskwinie doskonale regulują pracę układu pokarmowego. W połączeniu z delikatnymi kluskami leniwymi tworzą lekkie, pełne kolorów i wartości odżywczych danie, które zasmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. To prosty sposób na letni obiad lub deser, który odżywia i rozpieszcza kubki smakowe.
Dr Małgorzata Jackowska, dietetyczka dziecięca i ekspertka kampanii „Talerz dobrych porcji – dla zdrowego rozwoju dziecka” proponuje poniższy przepis.

fot. mat. nadesłane
Kluski leniwe z twarożkiem i owocami
Składniki:
- Twaróg półtłusty – 250g
- Jajko – 1 średnie
- Mąka pszenna – ok. 50g
- Masło – 1 łyżka
- Szczypta soli
Do podania:
- Serek homogenizowany naturalny lub jogurt naturalny
- Owoce – np. borówki i nektarynki
- Ewentualnie cukier lub erytrol
Sposób wykonania
W misce wymieszaj składniki na kluski, ale – uwaga! – oddziel białko i ubij je na sztywną pianę przed dodaniem do ciasta. Nie dodawaj zbyt dużo mąki, żeby kluski nie były twarde. Na wysypaną mąką deskę lub blat wyłóż ciasto i uformuj wałeczki, a następnie odkrawaj nożem kluski. Zagotuj garnek wody i wkładaj kluski porcjami do gotującej się wody (nie powinna mocno bulgotać, ale lekko wrzeć). Kiedy wypłyną na powierzchnię, są gotowe – wyławiaj je łyżką cedzakową i odkładaj na talerz lub półmisek. Podaj kluski leniwe z serkiem lub jogurtem i owocami. Możesz nieco posłodzić cukrem lub erytrolem.