Pure’e z czosnkiem, cebulką, kurkumą i koperkiem

Pure’e z czosnkiem, cebulką, kurkumą i koperkiem

Porcja : 4 osoby

Składniki:

-6 dużych ziemniaków

– 1/2 kostki masła Łowickiego

–  Pół głowki czosnku

– 1 cebula

– sól, pieprz

– 2, 3 łyżeczki kurkumy( jeśli chcemy uzyskać bardziej żółto- pomarańczowa barwe)

– Pęczek Koperku

Przygotowanie

1. Ziemniaki umyć , obrać,  ponownie, umyć, i gotować do miekości w osolonej wodzie.

2. Czosnek obrać , umyć, przecisnąć przez praskę,

3. Cebule obrać, umyć, pokroić w trobną kostkę, zeszklić na patelni, następnie dodać czosnek i razem podrumienić.

4. Koper płuczemy i drobno siekamy.

5. Ugotowane i lekko odparowane ziemniaki ugniatamy, a następnie dodajemy masło i mieszamy do rozpuszcznia sie masła i powstania jednolitej masy. Następnie dodajemy kurkumę(aby ziemnaki nabrały bardziej żólto pomarańczowego koloru,możemy je również barwić barwnikami spożywczymi na dowolny kolor  )solimy , piepszymy i mieszamy, następnie dodajemy zeszkloną cebulke i czosnek. Mieszamy.

6. Możemy podawać ziemniaki w różnej postaci: kulek , stożków, walców( zależy to od naszej inwencji i okazji na jakiej bedzie podawane.

7. Wyporcjowane ziemniaki posypujemy koperkiem.

Smacznego ! 😉

autorka:  Gemolka

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (119 głosów, średnia: 4,42 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Masza  29 lipca 2013 11:55

    Coś dużego tego masła,znaczniej mniej go dodaję,jak robię pure’e z ziemniaków.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany