Pure’e z czosnkiem, cebulką, kurkumą i koperkiem
Pure’e z czosnkiem, cebulką, kurkumą i koperkiem
Porcja : 4 osoby
Składniki:
-6 dużych ziemniaków
– 1/2 kostki masła Łowickiego
– Pół głowki czosnku
– 1 cebula
– sól, pieprz
– 2, 3 łyżeczki kurkumy( jeśli chcemy uzyskać bardziej żółto- pomarańczowa barwe)
– Pęczek Koperku
Przygotowanie
1. Ziemniaki umyć , obrać, ponownie, umyć, i gotować do miekości w osolonej wodzie.
2. Czosnek obrać , umyć, przecisnąć przez praskę,
3. Cebule obrać, umyć, pokroić w trobną kostkę, zeszklić na patelni, następnie dodać czosnek i razem podrumienić.
4. Koper płuczemy i drobno siekamy.
5. Ugotowane i lekko odparowane ziemniaki ugniatamy, a następnie dodajemy masło i mieszamy do rozpuszcznia sie masła i powstania jednolitej masy. Następnie dodajemy kurkumę(aby ziemnaki nabrały bardziej żólto pomarańczowego koloru,możemy je również barwić barwnikami spożywczymi na dowolny kolor )solimy , piepszymy i mieszamy, następnie dodajemy zeszkloną cebulke i czosnek. Mieszamy.
6. Możemy podawać ziemniaki w różnej postaci: kulek , stożków, walców( zależy to od naszej inwencji i okazji na jakiej bedzie podawane.
7. Wyporcjowane ziemniaki posypujemy koperkiem.
Smacznego ! 😉
autorka: Gemolka