Pulpety z tuńczyka i kaszy jaglanej z makaronem z cukinii
Składniki (3 porcje):
- 3 słoiki tuńczyka marki Callipo
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1 jajko (L)
- skórka z 1 cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 2 cukinie (małe)
- olej ryżowy marki Olitalia
- sok z 1/2 cytryny
- sól himalajska
- pieprz
Sos:
- 1 puszka pomidorów krojonych marki Ponti
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- garść oliwek zielonych bez pestek Manzanilla marki Serpis
- olej ryżowy marki Olitalia
- bazylia świeża
- sól himalajska
- pieprz
Wykonanie:
- Kaszę jaglaną ugotuj wg instrukcji producenta. Ostudź.
- Tuńczyka odsącz od zalewy, rozdrób widelcem.
- Czosnek posiekaj.
- Połącz kaszę, tuńczyka, czosnek, skórkę z cytryny, szczyptę soli, pieprzu i jajko.
- Uformuj niewielkie kotleciki.
- Przygotuj sos. Czosnek i cebulę drobno posiekaj. Rozgrzej łyżkę oleju i zeszklij cebulę z czosnkiem. Dodaj pomidory. Całość duś ok 5 minut. Dodaj oliwki, dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj posiekaną bazylię.
- Cukinię potnij przy pomocy temperówki do warzyw na cienkie nitki lub pokrój nożem na wąskie wstążki. Zagotuj 2 litry wody, dodaj 1/2 łyżeczki soli i dodaj cukiniowy makaron. Blanszuj go przez mniej niż 1 minuta. Odcedź, skrop cytryną. Wymieszaj.
- Pulpety usmaż na oleju ryżowym z obu stron.
- Wyłóż na talerz makaron z cukinii, sos oraz pulpety. Podawaj od razu po przygotowaniu.
Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na: www.indexfood.pl