Pulpety z indyka w sosie pomidorowym

 

Pulpety-z-indyka-w-sosie-pomidorowymPulpety z indyka w sosie pomidorowym

Czas: 45 minut
Ilość osób: 4 osób
Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • mięso mielone z indyka – 500 gramów
  • Bulionetka do duszonego kurczaka Knorr – 1 sztuka
  • jajka – 2 sztuki
  • bułka pszenna – 1 sztuka
  • woda – 5 litra
  • mleko do namoczenia bułki
  • pomidory z puszki – 400 gramów
  • ząbki czosnku – 2 sztuki
  • cebula – 1 sztuka
  • mąka – 2 łyżki
  • oliwa z oliwek – 4 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Bułkę namocz w mleku i odciśnij. Mięso wymieszaj dokładnie z jajkami oraz odciśniętą bułką. Masę dopraw do smaku.
  2. Z mięsa uformuj niewielkie pulpety, oprósz mąką i obsmaż na rozgrzanej oliwie.
  3. W garnku przesmaż cebulę oraz czosnek. Dodaj pomidory z puszki wraz z sosem.
  4. Następnie wlej 0,5 l wrzącej wody i dodaj Bulionetkę do duszonego kurczaka, która podkreśli smak dania. Zagotuj.
  5. Do gotującego się sosu włóż ostrożnie przygotowane mięsne kulki, zmniejsz ogień i duś 20 minut. Sos dopraw do smaku odrobiną cukru. Możesz dodać również śmietanę. Gotowe pulpety podawaj z ziemniakami lub ryżem.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (179 głosów, średnia: 4,60 z 5)
zapisuję głos...