Pulpety z indyka w sosie pomidorowym
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym
Czas: 45 minut
Ilość osób: 4 osób
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- mięso mielone z indyka – 500 gramów
- Bulionetka do duszonego kurczaka Knorr – 1 sztuka
- jajka – 2 sztuki
- bułka pszenna – 1 sztuka
- woda – 5 litra
- mleko do namoczenia bułki
- pomidory z puszki – 400 gramów
- ząbki czosnku – 2 sztuki
- cebula – 1 sztuka
- mąka – 2 łyżki
- oliwa z oliwek – 4 łyżki
Sposób przygotowania:
- Bułkę namocz w mleku i odciśnij. Mięso wymieszaj dokładnie z jajkami oraz odciśniętą bułką. Masę dopraw do smaku.
- Z mięsa uformuj niewielkie pulpety, oprósz mąką i obsmaż na rozgrzanej oliwie.
- W garnku przesmaż cebulę oraz czosnek. Dodaj pomidory z puszki wraz z sosem.
- Następnie wlej 0,5 l wrzącej wody i dodaj Bulionetkę do duszonego kurczaka, która podkreśli smak dania. Zagotuj.
- Do gotującego się sosu włóż ostrożnie przygotowane mięsne kulki, zmniejsz ogień i duś 20 minut. Sos dopraw do smaku odrobiną cukru. Możesz dodać również śmietanę. Gotowe pulpety podawaj z ziemniakami lub ryżem.