Pulpety drobiowe z duszonymi warzywami i żółtym serem
Składniki na danie: Pulpety drobiowe z duszonymi warzywami i żółtym serem
– 500 g mięsa z udka kurczaka (lub inne drobiowe)
– 1 jajko
– 3 łyżki bułki tartej
– 4 pomidory suszone z oleju
– ½ małego pęczka natki pietruszki
– sól i pieprz grubo zmielony do smaku
– 100 g sera żółtego gouda MSM Mońki
Składniki na sos:
– 2 marchewki
– ¼ selera
– ½ pora
– 2 łyżki masła
– 3 ząbki czosnku
– ½ szklanki wody
– 10 pomidorków koktajlowych
– sól, pieprz, sos sojowy i zioła prowansalskie do smaku
Wykonanie:
Mięso przekręcić przez maszynkę, dodać jajko, bułkę tartą, pokrojone w kostkę suszone pomidory i posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie wyrobić (wymieszać) na jednolitą masę. Uformować niewielkie pulpety.
Marchewkę i seler pokroić w paski, por w półkrążki i krótką chwilę poddusić na maśle na patelni. Doprawić do smaku solą, pieprzem, sosem sojowym i ziołami prowansalskimi. Dodać pokrojony czosnek, podlać wodą i wymieszać. Na tak przygotowane warzywa wyłożyć wcześniej przygotowane pulpety, patelnie przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu ok. 8 minut. Po tym czasie dodać przekrojone na pół pomidorki, na każdego pulpeta położyć po plasterku sera żółtego, przykryć pokrywką i jeszcze dwie minuty poddusić, żeby ser się rozpuścił.
Podawać jako samodzielne danie lub z dodatkami typu kopytka, kluski śląskie w formie obiadowej.