Pulpeciki drobiowe z warzywami

pulpeciki-z-drobiu

Składniki na danie: Pulpeciki drobiowe z warzywami

  • ok. 400 g piersi z Kurczaka Zagrodowego
  • mała marchew
  • mały korzeń pietruszki
  • 1/2 małej cebuli
  • jajko
  • 4 łyżeczki kaszki manny/kukurydzianej
  • 4 gałązki natki pietruszki
  • 2 litry domowego bulionu warzywnego
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • 4 szklanki mąki pszennej/orkiszowej/kukurydzianej

 

Sposób przygotowania:

W szerokim, dużym  garnku zagotuj bulion warzywny, dodaj 1 listek laurowy oraz 1 ziele angielskie.

Pierś z kurczaka dokładnie umyj i osusz papierowym ręcznikiem, a następnie zmiel w maszynce lub posiekaj na drobne kawałki za pomocą blendera. Warzywa umyj i obierz. Marchew oraz pietruszkę zetrzyj na dużych oczkach tarki. Cebulę i natkę pietruszki drobno posiekaj. Przełóż do dużej miski zmielone mięso, starte i posiekane warzywa, dodaj wymieszane żółtko z białkiem, 4 łyżeczki kaszki manny oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszaj.

Z przygotowanej masy uformuj małe pulpety wielkości orzecha włoskiego, a następnie obtaczaj je delikatnie w mące i zanurzaj za pomocą dużej łyżki we wrzącym bulionie. Gotuj na średnim ogniu ok. 15-20 minut bez przykrycia, a następnie podawaj z ulubionymi warzywami.

W wersji dla dorosłych farsz można doprawić solą i pieprzem.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (223 głosów, średnia: 4,59 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  27 maja 2016 11:01

    Wyglądają smakowicie

    Odpowiedz
  2. Aneta  6 czerwca 2016 16:48

    Lubię pulpeciki w sosie koperkowym 🙂

    Odpowiedz
  3. Jaworka  9 czerwca 2016 21:50

    To raczej nie dla mnie lubię pulpeciki ale marchewka i reszta warzyw mogę zjeść osobno nie mieszając z pulpetami a w sosie koperkowym też bardzo lubię

    Odpowiedz
  4. MelaNika  20 października 2016 15:59

    Pycha 🙂

    Odpowiedz
  5. Ewelina Króliczek  2 grudnia 2016 12:59

    wygląda pysznie

    Odpowiedz
  6. stokrotkapolna  21 grudnia 2016 04:06

    Coś dla mnie.

    Odpowiedz
  7. Kika07645  4 kwietnia 2017 15:49

    Ciekawy przepis. Na pewno wypróbuje, w takiej wersji jeszcze nie robiłam piersi z kurczaka.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany