Pulpeciki drobiowe z warzywami

pulpeciki-z-drobiu

Składniki na danie: Pulpeciki drobiowe z warzywami

  • ok. 400 g piersi z Kurczaka Zagrodowego
  • mała marchew
  • mały korzeń pietruszki
  • 1/2 małej cebuli
  • jajko
  • 4 łyżeczki kaszki manny/kukurydzianej
  • 4 gałązki natki pietruszki
  • 2 litry domowego bulionu warzywnego
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • 4 szklanki mąki pszennej/orkiszowej/kukurydzianej

 

Sposób przygotowania:

W szerokim, dużym  garnku zagotuj bulion warzywny, dodaj 1 listek laurowy oraz 1 ziele angielskie.

Pierś z kurczaka dokładnie umyj i osusz papierowym ręcznikiem, a następnie zmiel w maszynce lub posiekaj na drobne kawałki za pomocą blendera. Warzywa umyj i obierz. Marchew oraz pietruszkę zetrzyj na dużych oczkach tarki. Cebulę i natkę pietruszki drobno posiekaj. Przełóż do dużej miski zmielone mięso, starte i posiekane warzywa, dodaj wymieszane żółtko z białkiem, 4 łyżeczki kaszki manny oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszaj.

Z przygotowanej masy uformuj małe pulpety wielkości orzecha włoskiego, a następnie obtaczaj je delikatnie w mące i zanurzaj za pomocą dużej łyżki we wrzącym bulionie. Gotuj na średnim ogniu ok. 15-20 minut bez przykrycia, a następnie podawaj z ulubionymi warzywami.

W wersji dla dorosłych farsz można doprawić solą i pieprzem.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (296 głosów, średnia: 4,56 z 5)
zapisuję głos...